Crocus speciosus

Šafran

šafran
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ovaj rod lukovičastih trajnica čije je prirodno stanište Europa, Sjeverna Afrika i predjeli Azije s umjerenom klimom, sastoji se od oko 80 vrsta šafrana, kao i brojnih vrtnih oblika i hibrida. Iako pripadaju istoj porodici kao i iris (perunika), po izgledu se razlikuju od većine ostalih članova iz te porodice po svojim cvjetovima oblika pehara koji su zašiljeni na dnu. Dolaze u puno boja iako su svijetloljubičasta, plava, žuta i bijela najuobičajenije.

Vrste i hibridi šafrana mogu se podijeliti: na one koji cvatu u proljeće, a najpopularniji su nizozemski hibridi, kojima se cvjetovi pojavljuju prije ili istodobno kad i mlado lišće, na one koji cvatu zimi i na one koji cvatu u jesen i kojima cvjetovi nisu tako atraktivni, a dolaze skupa s obilnim mladim listovima. Crocus speciosus spada u skupinu koja cvate u jesen.

Lišće im je usko poput trave, obično sa srebrno-bijelom prugom u središtu, a nastavlja rasti i nakon cvatnje. Jako dobro podnose mraz i najbolje uspijevaju u hladnim i hladnijim predjelima. U toplim područjima lukovice mogu cvasti tijekom prve sezone, ali nakon toga se može dogoditi da više ne cvatu. Ondje ih se može uzgajati u vrtnim posudama koje treba smjestiti na hladnija mjesta. Sade se u ranu jesen u vlažna, dobro drenirana tla i na potpuno sunčane ili djelomično sjenovite položaje.

Primjena: za travnjake, gredice, kamenjare, vrtne posude.

Napomena: Do trenutka kad im lišće počne ugibati treba ih dobro zalijevati. Ne šire se jako brzo, ali kad postanu pregusti, mogu se prorijediti dijeljenjem grumena u jesen.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?