Crocosmia

Krokozmija

krokozmija
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Naziv roda proizlazi od grčkog krokos, šafran i osme, miris – miris šafrana, koji se može primijetiti kada se osušeni cvjetovi ove biljke stave u toplu vodu. Rod obuhvaća nekih šest vrsta lukovičastih biljaka iz tropske i južne Afrike. Crocosmia x crocosmiiflora je križanac između C. aurea i C. pottsii.

Njezina cvjetna stabljika je uspravna i nosi cvjetove raznih boja. C. masonarum ima još ljepšu boju cvjetova. Crocosmia aurea ima sjedeće cvjetove skupljene u cvatove – metlice. Često u isto vrijeme na biljci nalazimo i sjemenke i nove cvjetove. Lukovice krokozmija se sade u proljeće (ožujak) na 15 cm dubine, i to najbolje uz južnu stranu zida koji biljci služi kao zaštita.

Primjena: za cvjetne aranžmane i za sadnju u vrtu, uza zidove ili pak između grmlja i zeljastih trajnica.

Napomena: Nije sasvim otporna biljka pa je u toplijim krajevima zimi potrebno ostaviti uginulo lišće na biljci kao zaštitu te biljku još zaštititi dodatno s paprati, lišćem, tresetom ili folijom. U hladnijim krajevima lukovice treba izvaditi i spremiti u zatvoren prostor koji ne smrzava. Ako cvjetove ne koristimo za rez, treba nakon cvatnje ukloniti cvjetne stapke i skupiti sjemenje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?