Cotoneaster

Dunjarica

dunjarica
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ovaj rod sastoji se uglavnom od grmlja, a rjeđe i malog drveća listopadnih i zimzelenih vrsta koje raste u umjerenim klimama Europe i Azije. Pripada porodici koštunica.

Postoji velik broj vrsta različitih oblika i boja, ali neka su im obilježja zajednička: ukrasni ovalni listovi do 2 cm veličine i dekorativne grane bez trnja. Vrste nižeg rasta često se koriste u kamenjarima i gredicama. Obilno cvatu u svibnju i lipnju malim bijelim cvjetovima. Gusta su i široka habitusa zanimljivih plodova: crvenih, narančastih i žućkastih bobica.

Zimzelene vrste imaju posebno zanimljive plodove bobica koje uspijevaju i u umjereno toplim klimama. Većinom su vrlo otporne na mraz. Zimzelene i listopadne vrste dunjarica najbolje uspijevaju na potpuno sunčanim položajima i umjereno plodnim, dobro dreniranim tlima. Sklone su bakterijskoj bolesti hmeljove pepelnice.

Primjena: pokrivač tla, za kamenjare, gredice, krovni vrt, ispred svijetlih zidova, za rez.

Napomena: Potrebno je redovito prorjeđivati grm.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?