Cosmos

Uresnica

uresnica
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ovaj rod srodan daliji sastoji se od jednogodišnjih vrsta i trajnica. Čini ga 25 vrsta čije je prirodno stanište uglavnom Meksiko, ali ih ima i u toplijim predjelima Amerike. Dvije su vrste dobro poznate vrtne biljke koje se uzgajaju širom svijeta, a dvije ili tri vrste povremeno se sade. Imaju uspravne, ali slabe lisnate stabljike, lišće je različito resičavo ili duboko raščlanjeno.

Cvjetne glavice, koje su smještene na tankim stabljikama uspravnih grana, nalik su tratinčici; imaju široke jezičaste cvjetiće koji se kreću u rasponu boja od bijele do ljubičaste, žute, narančaste, crvene, pa i kestenaste.

Uresnice srednje dobro podnose mraz pa u hladnijim klimama zimi trebaju zaštitu. Sadnice se smiju presađivati na otvorenom tek nakon što je prošla opasnost od mraza. Potrebno ih je smjestiti na sunčane položaje i zaštititi od snažnih vjetrova. Uspijevaju u svakom dobro dreniranom tlu koje nije prebogato hranjivima.

Primjena: u posudama, na gredice.

Napomena: U toplim suhim klimama treba ih dobro zalijevati i pokriti malčem i kompostom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?