Corydalis

Šupljika

šupljika
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ovaj se rod sastoji od oko 300 vrsta; srodnik je Fumarie i kao divlje prirodno raste u umjerenim predjelima sjeverne hemisfere, iako ih je najviše koncentrirano u planinama istočne Azije. Unutar ovog roda postoji nekoliko jednogodišnjih biljaka, ali uglavnom su to trajnice s jako raščlanjenim lišćem koje niče na zadebljalim rizomima ili gomoljima.

Malo cjevasto cvijeće ima trnje koje može biti vijugavo, obično grupirano u kratke bodlje ili grozd, a cvjetovi dolaze u rasponu od uglavnom krem žutih, ružičastih i ljubičastih boja, dok nekoliko vrsta ima i cvjetove plave boje. Cvatu od rana proljeća do rane jeseni. Jedna skupina ovog roda obožava sunce i dobro uspijeva kad se sadi u kamenjare, dok druga skupina, koja je ljubitelj sjene, najbolje uspijeva kad se sadi ispod grmlja u gredicama ili u šumskom vrtu.

Zahtijevaju dobro drenirano tlo koje zadržava vlagu, a za vrste koje se sade u šumskom vrtu potrebno je da je i bogato humusom. Nekoliko vrsta kao što je Corydalis lutea samo se zasijava slobodno; raste u pukotinama između popločanih površina i zidova.

Primjena: u gredicama ispod grmlja, na rubovima drvenastih nasada, na travnjaku, u šumskom vrtu.

Napomena: vrste koje se sade u šumskim vrtovima traže tla bogata humusom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?