Convolvulus

Slak

slak
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Nalazimo ga u mnogim umjerenim klimama diljem svijeta. Ovaj se rod uglavnom sastoji od penjačica nježna rasta i sitna zeljasta bilja. Većinom su zbog atraktivna cvijeća poznate kao jednogodišnjaci, ali postoji i nekoliko vrsta patuljasta grmlja koje ima nježne stabljike na kojima niču mladice.

Jednogodišnje vrste cvijeća imaju usko lišće jednostavne tanke teksture i snažno otvorene, široke cvjetove trubasta oblika sa žutim ili zlatnim središtem, koji ostaju otvoreni tijekom cijelog dana, no uvečer uginu. Vrlo su osjetljivi pa ih treba uzgajati na suhim, sunčanim i zaštićenim položajima.

Najbolje uspijevaju kada se uzgajaju uza zid okrenut prema jugu. Puno je primjena glede slaka u vrtu kao: pokrivač tla na gredicama ili kamenjarima, za rez gdje se zbog lišća koristi u cvjetnim aranžmanima, u posudama i sl.

Boja cvijeta: kod jednogodišnjeg bilja tamnoplava, kod grmolikog bijela.

Položaj i tlo: zahtijeva sunčane položaje i dobro odvodnjeno tlo.

Zalijevanje: puno.

Razmnožavanje: sjetvom sjemena i poluzrelim reznicama.

Primjena: pokrivač tla na gredicama ili kamenjarima, za rez u cvjetnim aranžmanima, u posudama.

Napomena: Da bi se dobio gušći rast, treba ih nakon cvatnje podrezati. Potrebno je redovito uklanjati ocvale cvjetove i ljeti zalijevati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?