Cobaea

Kobeja

kobeja
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ova impresivna jednogodišnja penjačica pripada porodici Polemoniaceae, a podrijetlom je iz Meksika. Voli sunce i toplu klimu, a u našem priobalju mogla bi čak preživjeti i zimu, dok na kontinentu traje do početka studenoga, a nakon toga se može baciti.

Cvjetovi kobeje su nalik campanuli jer imaju isto zvonolik oblik, jedino što su duži cvjetovi u promjeru od 7 cm. Na početku su cvjetovi zelenkasti, a kasnije postaju plavkasti i ljubičasti. Potreban joj je uspravan oslonac kako bi se svojim malim viticama mogla penjati, a doseže visinu ponekad i preko sedam metara.

S obzirom na to da dosta brzo raste, pogodna je za prekrivanje neke neugledne ograde, ali, naravno, može biti još ljepša na samostalnoj pergoli gdje će cijelo ljeto cvasti.

Primjena: upotrebljava se kao i svaka druga penjačica za prekrivanje zidova, ograda i pergola. Posađena u posudama na terasi ili balkonu pružit će odličnu zaštitu od neželjenih pogleda.

Napomena: Ako se dogodi da kobeja slabije cvate, to znači da nije dovoljno očvrsnula prilikom sadnje u vrtu i zato radije pričekajte dok mlade biljčice budu vidno čvrste i tek ih tada presadite na stalno mjesto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?