Clivia nobilis

Ljiljan

ljiljan
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Ovaj rod južnoafričkog ljiljana nazvan je prema gospođi Clive, Vojvotkinji od Northtumberlanda, koja je bila zaštitnica i pokroviteljica vrtlarske struke. U njenim staklenicima u Engleskoj prvi je put uzgojena Clivia nobilis.

Nalazimo ju u priobalnom području. Rod je jedan od primitivnijih iz porodice Amaryllidaceae. Nema niti lukovicu niti podanak, ali se sastoji od mnoštva korijenja nalik na užad. Rod obuhvaća četiri vrste zimzelenih trajnica debelog, zelenog lišća koje ima zaobljene i izbrazdane vrhove, oštrih rubova, a ponekad je lisno rebro bjelkasto, tvrdo i uspravno. Lišće niče na kratkim podancima debela korijenja.

Lako se uzgaja. Cvijeće je ljevkasta, trubasta oblika s laticama od crvene do narančaste, ponekad zelene boje, koje se djelomično slijevaju u cijev. Ponekad je cvijeće popraćeno s jasnim crvenim bobičastim plodovima. Ima debelo mesnato korijenje koje može akumulirati veliku količinu vode iz tla. Dobro uspijevaju na otvorenome u umjerenoj klimi ako su temperature iznad 0ºC ili ih u hladnijim klimama, gdje ih treba uzgajati u staklenicima.

Primjena: na gredice, balkone i terase, uz vrtne staze

Napomena: Korijenje im je smješteno na površini tla i ne podnose nikakvu intervenciju na tlu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?