Cleome spinosa

Mačji brk, kleoma

mačji brk
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Zbog paučastih, poput niti tankih latica dobila je ime mačji brk. Kleoma spada u porodicu zanovijeti, Caparaceae. Stabljika joj je trnovita, odozdo prema gore bogato razgranata, pa izgleda poput grma. Naraste i preko jednog metra.

Listovi su sastavljeni od 5 do 7 liski, zelene boje. Na vrhovima izboja razvijaju se cvjetni grozdovi s oblikovanim cvjetovima koji imaju vrlo dugačke prašnike. Cvjetovi su paučasti, vrlo kratkotrajni, bijele, ružičaste ili crvenoružičaste boje. Vrijeme cvatnje je od ljeta, pa sve do prvih jesenskih mrazova. Voli toplinu, jako osunčan položaj, zaštićen od kiše i vjetra.

Sadi se u propusnu zemlju, koju treba redovito održavati vlažnom. Kleoma se sama rasijava, ali za nicanje sjemena zahtijeva plodno, osunčano tlo. Najbolje je zato kupiti presadnice i zasaditi ih na željeno mjesto u vrtu na razmak od 50 cm. Najdekorativnije djeluje uza stazice na travnjaku ili na gredici usred grupe niskog cvatućeg bilja.

Primjena: za sadnju u manje ili veće skupine na travnjake, za pozadinu na gredicama, za velike posude.

Napomena: kleoma za rast i razvoj voli sunce, pa ako je zemlja dovoljno zagrijana te plodna i propusna, sama se rasije i ubrzo niknu mlade presadnice koje rasadite na gredicu na razmak od 50 cm.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?