Clematis

Pavitina

pavitina
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Pavitina pripada porodici žabnjaka, Ranunculaceae. Domovina joj je u istočnoj Aziji, Europi, Srednjoj Americi i Australiji. Spada u grupu drvenastih penjačica, koje uspijevaju u polusjeni jer im je šuma prirodno stanište. Njena najveća vrijednost su cvjetovi različita oblika od zvjezdastog do zvonolikog, te boje: od bijele preko ružičaste, pa sve do tamnoljubičaste.

Pavitina se sadi od travnja do sredine listopada u supstrat od komposta, vrtnog tla i pijeska. Da bi se spriječilo isušivanje ljeti, treba se zasjeniti korijen biljke, a nadzemni dio mora biti stalno na suncu. Zemlju treba redovito održavati vlažnom, voda se ne smije zadržavati, niti korijen isušiti. Redovito treba uklanjati ocvale cvjetove te osušene listove i izboje. U proljeće i u srpnju pavitinu treba prihraniti kompleksnim mineralnim gnojivom. Orezivanje ovisi o dobu cvatnje: kasno zimi, rano proljeće ili nakon cvatnje.

Sorte koje cvatu dva puta godišnje ne orezuju se. Pavitina se sadi za prikrivanje ograda i sjenica. Uz pavitinu u kombinaciji prekrasno izgledaju grmovi ruža te tamnozeleni listovi crnogoričnog drveća.

Primjena: za prekrivanje ograda, sjenica, sadnja uz grmove ruža, u kombinaciji crnogoričnih stabala.

Napomena: Pavitinu zna napasti gljivica koja izaziva uvenuće biljke. Bolesnu biljku možemo jedino spasiti radikalnom rezidbom. Ako se stvore povoljni uvjeti, ona će potjerati iz podzemnih pupova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?