Senecio cineraria

Cinerarija, kostriš

kostriš
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Kostriš pripada porodici Compositae, a domovina joj je zapadna Europa. U našim krajevima, osobito u priobalnom području, može rasti i kao samonikla biljka tako da ju često možemo vidjeti na najsiromašnijim terenima diljem našeg Mediterana, i to na položajima koja su većim djelom izloženi suncu.

Ovu biljku popularnom čini ponajprije njezino dekorativno lišće koje se grmoliko širi. Može biti u raznim zelenkastim nijansama, a najčešće je lišće srebrnozelenkasto obojeno. Cvjetovi su na stapkama višim od samoga lišća i uglavnom su žute boje. Iako se u literaturi tretira kao dvogodišnja biljka, vrlo često može biti i višegodišnja, čak i u kontinentalnoj Hrvatskoj.

U slučaju da se dio biljke osuši ili smrzne zimi, potrebno je samo taj dio odrezati, dok će zdravi dio nastaviti svoj rast. Kostriš cvate ljeti, a ponekad i do početka jeseni, ovisno o položaju.

Primjena: zanimljivo izgleda uzgojen u posudama, inače na gredicama

Napomena: Ocvale cvjetove treba redovito uklanjati kao bi se potaknuo rast novih. Ako se tek mladi kostriš posadi prvi put, njegova cvatnja uslijedit će tek slijedeće godine, što ne umanjuje njegovu vrijednost dekoracije samog lišća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?