Chrysantemum

Vrtna krizantema

krizantema
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Nema ljepšeg i zahvalnijeg ukrasa za vrt u jesen od bezbrojnih sorata i neiscrpnog bogatstva boja vrtne krizanteme. Spada u porodicu glavočika, Asteraceae. Podrijetlom je s Dalekog istoka. Ima ih svakojakih; velikocvjetnih i sitnocvjetnih, jednostrukih ili dvostrukih.

Raste u obliku grma, listovi su im cijeli, nazubljeni ili perasti, na čvrstim ili drvenastim stabljikama, srebrno zelene boje. Krizantema voli teško, hranjivo, glinasto-pjeskovito tlo. Svakog proljeća treba ju prihraniti organskim gnojivom. Odgovara joj sunčan do polusunčan položaj, otporna je na zimu i jesenske mrazove.

Od proljeća do rana ljeta razmnožava se reznicama ili samo u proljeće diobom korijenja. Kada se oreže, može prezimiti na svijetlom i hladnom mjestu. Niske sorte vrtnih krizantema sade se u sandučiće i plitke posude. Vrlo lijepo izgledaju u kombinaciji s vrijeskom. Visoke sorte sade se u posude i korita ili na gredicu. Velika većina krizantema ima i veliku vrijednost kao rezano cvijeće za pravljenje buketa i cvjetnih aranžmana.

Primjena: niže sorte sade se u tegle i plitke posude, visoke sorte za posude i gredice u kombinaciji s trajnicama i sezonskim cvijećem, za vaze i za rez.

Napomena: Vrtna krizantema najljepši je ukras vrtu u jesen jer je prije zime to posljednje cvijeće koje cvate, a otporna je na hladnoću i jesenske mrazove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?