Ceratostigma plumbaginoides

Modro oko

modro oko
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Modro oko je trajnica koja se uzgaja zbog prekrasnih plavih, sitnih cvjetića i atraktivne crvene boje jesenskih listova. Pripada porodici vranjemila, Plumbaginaceae. Prirodno stanište ove trajnice je u istočnoj Africi i istočnoj Aziji, gdje raste uz rubove drveća i na otvorenom položaju.

Otporna je na hladnoću i niske temperature, nije zahtjevna za uzgoj. Voli sunčan do polusjenovit položaj u vrtu, a sjena joj ne odgovara. Tlo mora biti dobro propusno i umjereno vlažno. Cvate od sredine ljeta do kraja jeseni plavim, sitnim cvjetićima. Za vrijeme cvatnje ovalni su listići zelene boje, dok nakon cvatnje poprime crvenu boju koju zadrže cijelu zimu.

Razmnožava se sjemenom, dijeljenjem i reznicama. Najlakše ju je razmnožiti u proljeće dijeljenjem starih busena. Razdijeljeni buseni rasađuju se 7 do 9 komada po m². Širi se vrlo lako ako joj odgovaraju uvjeti za rast. Najpogodnija je za sadnju u kamenjare i suhozide, kao pokrivač tla između grmova i drveća. Vrlo lijepo izgleda na rubovima gredica i u kombinaciji s ružama te ostalim trajnicama.

Primjena: pokrivač tla, za kamenjare i suhozide, vrtne gredice, javne nasade, posude i korita.

Napomena: modro oko je trajnica otporna na hladnoću i niske temperature. Sadi se najčešće u kamenjare i nije zahtjevna za uzgoj. Cvate plavim cvjetovima, a u jesen i zimu grm krase listovi crvene boje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?