Celosia

Tratorak

tratorak
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Kao jednogodišnja biljka dosta je omiljena i rado viđena u našim vrtovima podjednako na kontinentu i u priobalju. Tratorak pripada porodici Amaranthaceae. Kako su joj cvatne glave u obliku pijetlove kreste, često se u narodu tako i zove. Raste uspravno u sredini s velikom cvatnom glavom, a postrance ima puno manjih i dosta bujnih cvjetova.

Boje cvijeta su dosta žarke, uglavnom žute, crvene i narančaste, a lišće je zelenkasto ili kod nekih kultivara blago crvenkasto obojeno. Kako je osjetljiv na mraz, ne smije se saditi na otvorenom prije svibnja. Tratorak je tipična biljka za gredicu, ali može uspijevati i u posudi. Treba paziti da je na zaštićenom mjestu i s dosta sunca jer je Celosia dosta osjetljiva.

Primjena: za gredice i sadnju u skupinama.

Napomena: kako bi se potaknula duža i bujnija cvatnja, treba redovito uklanjati ocvale cvjetove. Treba pripaziti na pojavu pepelnice i sive plijesni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?