Campsis radicans

Tekoma

tekoma
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Udomaćena je u jugoistočnim dijelovima SAD-a i Kine. Sastoji se od samo dvije vrste snažnih listopadnih penjačica, drvenastih stabljika koje se pomoću čvrsto prianjajućeg korijenja penju uz podlogu. Može narasti od 9 do 15 m u visinu, iako se u vrtu uzgojem može održavati puno nižom.

Tekoma ima perasto lišće koje raste na snažnim stabljikama, a raspoređeno je u suprotnim parovima. Imaju metličasti cvat i cvatu u proljeće i jesen dugačkim cvjetovima trubasta oblika, svijetlogrimizne do narančaste boje. Najbolje cvatu kad su posađeni uza zid okrenut prema jugu.

Potrebni su im zaštićeni položaji na suncu i dobro drenirano tlo. Campsis radicans se od Campsis grandiflore razlikuje svojim uskim cvjetovima uglavnom narančastih i crvenih (boje cigle) nijansi, nižim rastom i zračnim korijenjem. Na jugoistoku SAD-a smatra se korovom, dok je u sjevernom dijelu popularna kao vrtna biljka.

Kultivar 'Crimson Trumpet' ima svilenkaste tamnocrvene cvjetove i tamnozeleno lišće, dok 'Flava' ima svijetlozeleno lišće i cvjetove zlatno-žute boje. Cvjetove posebno lijepih boja ima noviji kultivar 'Flamenco'.

Primjena: kao penjačica uza zid, ogradu, pergolu, kuću.

Napomena: Ljeti ih treba dobro zalijevati, a kasno zimi odrezati stare grane na kojima su rasli cvjetovi. Zračno korijenje koje se nalazi uzduž grana nije dovoljno snažno da podrži težinu izboja, pogotovo za vrijeme snažnih vjetrova, tako da su potrebni dodatni potpornji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?