Campanula

Zvončić

zvončić
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Zvončići dolaze iz istočne Europe, iz Karpata i Turske. Porodica zvončića, Campanulaceae, kojoj i pripadaju, dobila je ime po njima. Cvjetovi pripadnika ove porodice su u obliku zvončića i uglavnom su plavkastih nijansi. Uzgojiti ih nije teško i za njih bi se trebalo naći mjesto u svakom vrtu. Niske sorte zvončića sade se kao pokrivači tla ili u kamenjaru, dok se oni višeg rasta sade na gredicu ili se koriste za rez.

Sade se od travnja u propusno i uvijek vlažno tlo, na razmak sadnje od 20 do 30 cm. Cvatu cijelo ljeto, od lipnja pa sve do kraja kolovoza. Da bi im se produžila cvatnja, treba redovito uklanjati ocvale cvjetove. Lišće nekih vrsta zvončića omiljena je hrana puževima, pa ih treba dobro zaštititi. U proljeće se prihranjuju organskim gnojivom te ih treba redovito zalijevati i zemlju stalno održavati vlažnom.

Razmnožavaju se uz pomoć sjemena ili dijeljenjem grumena u jesen ili rano proljeće. Zvončići niska rasta vrlo lijepo djeluju u niskim posudama ili sandučićima te su vrlo pogodni kao prizemni pokrov stabalcima.

Primjena: za gredice, kamenjare, sadnju u posude, za rez

Napomena: Zvončići su najljepši u svojoj trećoj godini, pa ih treba redovito pomlađivati svake 3-4 godine. Iskopajte ih, podijelite i posadite samo najsnažnije dijelove grumena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?