Calceolaria darwinii

Kalceolarija, papučica

papučica
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Rod se sastoji od preko 300 vrsta u rasponu od sitnih jednogodišnjih biljaka do zeljastih trajnica, čak i penjačica i šumskoga grmlja. Calceolaria darwinii je zimzelena trajnica, nazvana počasno prema Charlesu Darwinu, koji je u mladim danima putovao kroz planine Tierra del Fuega, gdje je naišao na ovu vrstu.

Sve potječu iz Amerike, ima ih od Meksika pa prema jugu do Tierra del Fuega i svima je zajedničko zanimljiv oblik cvijeta s donjom usnom ispupčenom kao kod lukovica. Boja cvjetova je uglavnom žuta i narančasta, često s crvenim i purpurnim točkama. Kalceolarije ili papučice dolaze iz širokog raspona prirodnih staništa i znatno variraju u otpornosti na hladnoću. Kada se uzgajaju na otvorenome, preferiraju potpuno sjenovite i hladne položaje u vlažnom, dobro odvodnjenom tlu obogaćenim kompostom.

Zeljastu skupinu, koja se uglavnom uzgaja u staklenicima u kojima mora biti svježe, ljeti je dobro izdašnije prihranjivati i zalijevati. Ova biljna vrsta je meta velikog broja bolesti i štetočina.

Primjena: za gredice, u posudama na balkonu i terasi.

Napomena: Potrebno ih je zaštititi od snažnih vjetrova jer se cvjetovi lako oštećuju. Grmolikim vrstama pogoduje ako se zimi orezuju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?