Burgmansia

Anđeoska trublja

anđeoska trublja
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Anđeoska trublja je iz porodice pomoćnica, Solanaceae. Domovina joj je južna Amerika, sjeverni dijelovi Anda. Poluzimzeleni je grm s velikim, ovješenim cvjetovima u obliku trube. Cvjetovi su joj svakojakih žarkih boja, koji navečer šire opojan miris. Za sadnju anđeoske trublje najbolje je koristiti specijalne supstrate za lončanice, koji za vrijeme ljetnih mjeseci moraju uvijek biti vlažni. Voda se nikada ne smije zadržavati, a iz podloška treba odliti suvišnu vodu.

Odgovara joj sunčan i topao položaj na balkonu ili terasi, gdje može ostati sve do prvih mrazova. Prvi dio zime najidealnije je da provede u tamnijoj prostoriji na 5-10 Celzijevih stupnjeva. U ožujku se treba premjestiti na svjetlije mjesto, a u svibnju na mjesto gdje će boraviti tijekom ljetnih mjeseci.

Anđeoska trublja ima glatke plodove koje treba redovito odstranjivati kako bi imala više snage za rast i cvatnju. Tijekom cvatnje treba ju redovito prihranjivati tekućim gnojivom za cvjetnice i čistiti od požutjelih listova. Za rast im je potrebno puno mjesta pa najljepše djeluju na prostranim terasama i balkonima.

Primjena: sade se kao lončanice na terasama balkonima i zimskim vrtovima

Napomena: Svi dijelovi anđeoske trublje vrlo su otrovni, nadražuju kožu, njihov miris izaziva glavobolju i mučninu. Zato ju držite podalje od djece. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?