Euphorbia pulcherrima

Božićna zvijezda

bozicna zvijezda
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Neizostavan sobni cvijet u prosincu koji krasi svojim predivnim lišćem i braktejama naš dom. Božićna zvijezda potječe iz Meksika.

Nađena je 1834 g. U svome prirodnom staništu može izrasti i do pet metara visine. Božićnu zvijezdu treba smjestiti na sunčano mjesto ali ne izlagati direktnome suncu, a idealna temperatura za njezin uzgoj je ona od 12 do 15 stupnjeva Celzijusa.

Vlažnost zraka vrlo je bitna za vitalnost biljke, stoga biljku treba povremeno orošavati, ali smo list. Ako listovi počnu žutiti, otpadati i suše se, razlog tome su visoka temperatura u prostoriji, suhi zrak i pretamno mjesto. Ako cijela biljka klone kriv je propuh pa je maknite na neko mjesto gdje propuha nema.

Ako su listovi izobličeni i ljepljivi sa zelenim insektima, valja ih prskati sistemskim insekticidom. Listove koji su srebrno prošarani valja uništiti jer su zaraženi virusom srebrena.

Primjena: Kao dekorativna sobna biljka.

Napomena:  Biljka je otrovna, tj. otrovan je njezin sok koji sliči mlijeku, a koji počne curiti ako dođe do oštećenja nekog dijela biljke.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?