Naslovnica Abedeca biljaka

Jastučac

01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 985 prikaza
jastučac
Foto: Flora magazin

Jastučac je omiljena trajnica za kamenjare i suhozide koja doseže visinu od samo 8-15 cm. Pripada porodici Cruciferae i podrijetlom je iz toplih europskih krajeva i dijelova Azije. Upravo zato i voli puno sunca, a dosta je otporan na kraće suše. Već početkom proljeća prekriva zidine i kamenjare svojim gustim ružičastim ili plavkastim cvjetićima.

Ako se želi spriječiti njegovo širenje po cijelom kamenjaru, tada ga odmah nakon cvatnje treba podrezati i lagano podijeliti grumene. Dodatnu posebnost jastučcu daju zimzeleni listići koji su otporni i u hladnijim dijelovima Hrvatske, tako da ih je lijepo vidjeti i zimi.

Kao kod većine kamenjara, ova biljka je prilično nezahtjevna u vezi s njegom i dobro uspijeva i na siromašnom tlu, jedino je važno da se voda ne skuplja u zemlji. Iako po stručnoj literaturi cvate samo u travnju i svibnju, nerijetko se zna dogoditi da produlji cvatnju i u lipnju.

Primjena: za suhozide, kamenjare i strmine.

Napomena: Jastučac uglavnom nije osjetljiv na bolesti, a kako ne zahtijeva veliku brigu, pogodan je i za one manje iskusne vrtlare.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.