Armeria maritima

Primorska babosvilka

Primorska babosvilka
Flora magazin
01.12.2016.
u 00:00

Babosvilka je zeljasta trajnica koja se lijepo uklapa s ostalim vrstama posađenim na kamenjaru, ali i kao član cvjetne gredice ili samo kao njen obrub. Mnogobrojni plavozeleni listovi, nalik travi, čine busen. Atraktivni cvjetovi su ružičaste boje, a ovisno o kultivaru mogu biti i bijeli ('Alba') i plavoljubičasti.

Osobito je lijep i kultivar 'Vindictive', koji se odlikuje svijetlocrvenim cvjetovima. Sitni su i tvore cvatove nalik papirnatim lopticama promjera oko 2,5 cm, koje se nalaze na vrhovima tankih cvjetnih stapki. Javljaju se u kasno proljeće i ljeto. Mirisni su i privlače leteće kukce u potrazi za nektarom. Redovitim uklanjanjem ocvalih cvjetova pospješit će se ponovna cvatnja.

Cijela biljka visine je oko 20 cm, često tvori prostrane jastučaste biljne tepihe, posebno duž morske obale. Raste na sunčanu položaju ili u djelomičnoj sjeni u dobro propusnom tlu. Poslijepodnevna sjena koristit će u veoma toplim klimatima. Idealna je za sadnju u vrtove na kamenjaru ili stjenovitim područjima uz more. Razmnožava se dijeljenjem ili sjetvom sjemena.

Primjena: na kamenjaru, stjenovitim područjima.

Napomena: čest problem pri uzgoju je što središnji dio busena često propada.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?