Priroda na dohvat ruke

Život na otvorenom - iskoristite toplo vrijeme

vanjski prostor
Foto: Promo fotografije
1/2
03.07.2014.
u 00:00

Dugi radni dani i nedostatak slobodnog vremena za češće izlaske u prirodu koji nude nesmetano uživanje u ljepotama prirodnog okoliša nameću potrebu za uređivanjem vrtova i boravak u njima. Vrtovi, bilo da je riječ o posebnoj konstrukciji ili konstrukciji koja se nadovezuje na sam stambeni ili poslovni objekt, spajaju interijer i eksterijer čineći ga pravim izvorom prirode koji će istovremeno relaksirati i okrijepiti pozitivnom energijom.

Gušti na otvorenom

Uz sam pojam vrta gotovo uvijek povezujemo roštilj. Dio oko roštilja obično se popločuje, a i veći drveni stol za blagovanje uz klupe s naslonom također se smješta u njegovoj blizini.

U vrtovima su sve popularnije mreže za odmor, ali i viseće sjedalice, osobito ako su prozirne ili pak napravljene od specijalnog čvrstog, čipkastog materijala za eksterijere.

Obješene za deblju i čvršću granu stabla, podebljane ugodnim jastukom, ovakvi stolci njihalice postat će omiljenim mjestom kontemplacije ili čitanja omiljenog štiva u bilo koje doba dana. Za sve koji vole takva rješenja, ali ne i povlačenje u osamu, predlažem lagane drvene ili metalne pletene ležaljke, odnosno klupe/njihaljke s naslonima koje su obješene na čvrste željezne lance. Alternativno, u svakom vrtu sa starijim stablima izvrsno će izgledati i najjednostavnije ljuljačke od jednog komada drva i čvrstog konopca.

Sve popularnije su i kuhinje na otvorenom, za što je potrebno osigurati dobru instalacijsku infrastrukturu (sudoper, pa čak i aparate ako je riječ o djelomično ili u potpunosti natkrivenom prostoru).

Uz kuhinje također su sve popularniji tuševi, jacuzziji te vanjski bazeni – kao dijelovi vrta.

U većim vrtovima sve se češće mogu naći i natkrivene drvene sjenice. Tu se mogu smjestiti pravi mini dnevni boravci, uključujući i dodatke poput TV prijamnika. Uz klasične drvene, moguće je napraviti i sjenice šatore, natkrivene čvrstom tkaninom, koja se može po potrebi navući preko čitave površine ili samo jednog dijela već gotove sjenice, podignute na metalnoj konstrukciji pričvršćenoj na plato obložen drvom.

Vrtovi zahtijevaju i redovito održavanje, njegu bilja i travnjaka – stoga je dobro razmisliti o postavljanju druge vrste vrlo korisnih sjenica – ostava za držanje vrtlarskog alata i ostalih potrepština koje će se češće u vrtu koristiti. Takve su ostave i odličan dekorativan dodatak, a može ih se obojiti ili ukrasiti tako da se stilski ujednače s ostatkom vrtnog namještaja.

Lako prenosiv namještaj, poput opet sve popularnijih ligeštula, tzv. režiserskih stolica (sklopivih, izrađenih od laganog drva i čvrste tkanine) i laganih malih sklopivih stolića, omogućuje lagano prenošenje iz jednog dijela vrta u drugi, ovisno o suncu/sjeni.

Ovakav namještaj izvrstan je dodatak primarnom vrtnom namještaju (veći stol i stolice) i pokazat će se višestruko isplativim u svakom pogledu.

Romantičan stil

Klupe, bilo drvene ili metalne, idealan su vrtni namještaj jer će uvijek djelovati romantično i pozivati na intimna druženja i razgovor.

Na vjetrovitim područjima preporučuju se sjedalice s podignutim visokim naslonima i malim svodovima, koje podsjećaju na malene kućice ili pletene varijante kakve obično nalazimo na plažama sjevernih europskih mora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije