ŠTEDNJA NA BUDŽETU

Živjeti zeleno: evo jednostavnih načina kako štedjeti energiju i čuvati okoliš

fasada
Thinkstock
02.03.2015.
u 17:09

Postoje jednostavni i svima dostupni načini kako štedjeti na energiji i kućnom budžetu, a podrazumijevaju simbolične investicije

Zelena gradnja, odnosno pametne kuće postaju sve popularnije. Taj je trend nešto izraženiji u svijetu nego u Hrvatskoj, no to nije razlog da svatko od nas ne bi malo "zazelenio" svoj dom na jednostavne načine, dostupne praktički svakom kućnom budžetu.

Zaista, na sitnicama se može uštedjeti po pitanju bespotrebnog rasipanja energije. Evo nekoliko prijedloga.

1. Solarni paneli i geotermalne pumpe zasad su prevelika investicija ili jednostavno nisu predmet interesa kod nas. No, postoji i mnogo jeftiniji način za optimalno trošenje energije.

Najjeftiniji među njima svakako je zamjena običnih žarulja onim štedljivima. Investicija je minimalna, napor je minimalan, a rezultati su osjeti. Naime, štedne žarulje troše i do 75 posto manje električne energije od običnih i traju i do deset puta duže. Uz to, ne treba ih zaboraviti gasiti u prostorijama u kojima se ne boravi.

Druga manja investicija bila bi zamijeniti glave tuševa njihovim štedljivijim izvedbama, tzv. "low-flow" modelima koji štede vodu.

Provjerite instalacije i stolariju jer kroz njih može "bježati puno dragocjene vode, topline...

Foto: Jens Buettner/DPA/Pixsell
Zamijenite stare žarulje štednima i uštedjet ćete i do 75% energije

2. Sjajan, i nešto malo skuplji način uštede energije je kupnja kućanskih aparata s najvišim energetskim certifikatima. Danas ih na tržištu ima i u velikima i u malima, počevši od mikrovalnih pećnica do perilica i sušilica rublja, hladnjaka... Dugoročno je to i te kako isplativa investicija iako u startu može biti malo skuplja.

Birajte i laptope, računala, te igraće konzole koji na sebi imaju oznaku štednje energije.

3. Dobra izolacija garantira sigurnu uštedu na računima za grijanje. Neka alternativna iskustva govore kako se čak i od recikliranog novinskog papira može napraviti dobar izolacijski sloj. Osim toga, treba reciklirati sve materijale iz doma koji postanu višak ili otpad, počevši od drveta, do organskog otpada, stakla, papira... Uostalom, ne treba se sve nositi na reciklažu već od tih materijala mogu nastati novi komadi namještaja, sitnice za okućnicu i slično.

>>Hrvati su zainteresirani za energetsku obnovu, a naši uzori Finci baš i ne!

Komentara 1

DU
Deleted user
20:35 02.03.2015.

zelena gradnja je neusporedivo širi koncept od energetske efiskasnosti, a čini se da ste tu malo pobrkali pojmove. za hrvatsku, "najzelenije" bi bilo graditi što manje armiranobetnonskih betonjara s puškarnicama umjesto prozora, a što više promovirati recimo drvene kuće se s brižljivo projektiranim ostakljenjem koje će hvatati što više dnevnog svjetla i zimskog sunca a ljeti se lako zasjenčiti. štedljive tuš baterije i foto-paneli teško će napraviti novokomponirane betonske "stambene vojarne" zelenim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije