FRANKA SPETIĆ

'Željela sam djeci suptilno približiti prirodu i potaknuti ih da budu odgovorni prema njoj'

dječja pregrada franka spetić
Foto: Privatni album
07.02.2015.
u 11:15

Kako je studentica industrijskog dizajna došla na ideju 'Dječje pregrade', urbanog vrta s edukativnim konceptom putem kojeg mališani usvajaju nove vještine i spoznaje

Na izložbi “Gardening” u POU Zagreb svoj koncept urbanog vrta izložila je i studentica industrijskog dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Franka Spetić.

Njezin rad “Dječja pregrada”, kao što i sam naziv govori, nastao je iz promišljanja o povezivanju najmlađih s prirodom – brojni napredni sadržaji i razvoj tehnologija koje djeca koriste čine da ona odrastaju bez kontakta s njom. Franki je ovo ujedno bio i prvi susret sa zelenim dizajnom i uzgojem bilja.

Foto: Jurica Galoić/ PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

– U istraživanju sam primijetila problem udaljavanja djece od prirode zbog sve češćeg provođenja slobodnog vremena uz televiziju ili računalo te mi je cilj bio istražiti kako djeci ponovno suptilno približiti prirodu – objašnjava buduća dizajnerica. Kroz razgovore i dijeljenje iskustava sa sestrom, odgojiteljicom Petrom Spetić nastala je dječja pregrada koja odiše razigranošću i pozivom na eksperimentiranje.

Putem igre bi djeca usvajala brojne spoznaje i vještine, sama pratila kako iz sjemena, lukovice ili male sadnice nastaje i buja novi život. A to je bila i jedna od, kako nam je otkrila Franka, krajnjih namjera njezina zelenog koncepta.

Foto: Robert Demo

– Dijete se ovako uči odgovornosti skrbeći za drugo živo biće, biljku – ističe studentica. Dječja pregrada sastoji se od dva dijela – radne plohe i visećih tegli i visoka je 150 cm kako bi bila pristupačna za ovaj uzrast. Stojeći, dijete može samo saditi biljke za radnim stolom, zalijevati ih i stavljati na sajle te dizati u zrak i spuštati kad zatreba.

Teglice se također sastoje od dva dijela. U gornjem su zemlja i biljka, dok donji ima funkciju tanjurića – u njega kapa voda kojom se zasađena kultura napaja tijekom idućih dana. Usto ova donja posudica sprečava da nakon zalijevanja voda kapa iz tegle na plohu.

Foto: Robert Demo

Franku je projekt toliko zaintrigirao da sada radi na izradi prototipa dječje pregrade. I ne samo na tome. Naime, vertikalni zeleni vrtovi koje je osmislila nisu isključivo namijenjeni djeci – proširila je priču i na radne prostore te domove u kojima nema puno prostora i mogućnosti za uzgoj bilja i cvijeća.

Vrtovi ‘za odrasle’ funkcionirali bi samo u obliku viseće pregrade, bez radne plohe.

>>'Moj alat za urbane vrtove može se prati u perilici za suđe'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije