Sedum spectabile

Žednjak je iznimno otporna cvjetnica, a osim toga još su brojni razlozi zašto je pametno imati ga u vrtu

žednjak
Flora magazin
09.06.2023.
u 07:16

Osim na gredicama i kamenjarama, žednjak će vrlo zanimljivo izgledati u posudama na balkonu ili terasi

Žednjak je otporna trajnica iz porodice Crassulaceae, a postoji više od četiristo vrsta seduma, što nižih što viših. Zajednička im je osobina što su potpuno nezahtjevne i vrlo otporne na duža sušna razdoblja, i to ponajviše zbog toga što pripadaju skupini biljaka koja se odlikuje mesnatim lišćem koje joj osigurava da se tu pohranjuje zaliha vode.

žednjak
1/15

Podrijetlom je iz južne Amerike, a često se u prirodi nalazi na brdovitim predjelima. Žednjak je prava biljka za početnike jer osim što je zahvalna u uzgoju, nije osjetljiva na razne bolesti i nije na meti nametnicima. Vrlo često se njezin cvijet zadrži do kasne jeseni kad sve ostale trajnice već izgube svoj sjaj.

U svakom slučaju, kao takva ne bi trebala izostajati niti u jednom vrtu.

Primjena: osim na gredicama i kamenjarama, žednjak će vrlo zanimljivo izgledati u posudama na balkonu ili terasi.

Napomena: žednjak je popularan po tome što njegovi sitni cvjetovi privlače leptire.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije