promo

Zašto je bitna jesenska organska gnojidba?

promo
Foto: Promo
25.10.2016.
u 09:46

Budući da se tijekom vegetacije iz tla iscrpi velika količina hranjivih tvari, prije nove sadnje važno ih je ponovno nadomjestiti

Sve voćke i povrtnice koje uzgajamo crpe tlo u kojem rastu. Biljke koje daju plodove intenzivnije troše hraniva u tlu. Dugogodišnje voćke na istom mjestu ostaju i više od 20 godina, a sezonsko voće i povrće također treba hranu i dobre uvjete u tlu kako bi davalo zdrav i obilan urod. U većini vrtova i voćnjaka nedostaje organske hrane. Svake godine, nakon berbe plodova, pristupa se najozbiljnijem zahvatu, a to je jesenska organska gnojidba. Važnost unosa organskog gnojiva u jesen na prvom je mjestu.

Jesensko gnojenje ima cilj da se unese neophodna količina hraniva potrebna biljkama jer se tijekom vegetacije znatna količina iskoristi za rast i razvoj lisne i drvne mase kao i samog ploda. Sve te količine koje su potrošene treba putem gnojenja vratiti u zemlju, kako bi ponovno bile pristupačne biljkama početkom sljedeće vegetacije. Pravilnom obradom zemlje i unosom organskih tvari možemo dobro pripremiti zemlju, organskim gnojivom povećamo postotak humusa u tlu. Samo one biljke koje rastu ili su posađene u pripremljeno tlo mogu se izboriti protiv stresnih vanjskih uvjeta, biti otpornije na bolesti i štetnike i općenito bolje rasti. Krajem veljače pognoji se s ostatkom od ukupno predviđene godišnje količine gnojiva. U jesen sadnju i sijanje obavljamo u već ranije organski pognojenu zemlju, tlo prorahlimo i zaštitimo ako padne temperatura zraka.

Moderna gnojiva kao što je peletirano gnojivo Plantella Organik idealno je organsko gnojivo kojim ćete lakše i jednostavnije obaviti jesensku gnojidbu...

Upotrebom Plantelle Organika u tlo dodajemo određene količine hraniva (dušika, fosfora, kalija, kalcija...). Plantella Organik u peletima postupno otpušta hranjive sastojke, što je za biljku jako dobro. Utječe na stvaranje humusa u tlu, a to znači: bolju strukturu tla (bolji omjer vode i zraka), veći kapacitet zadržavanja vode, stvaranje humusa, veću dostupnost hranjivih tvari za biljke, veću biološku aktivnost zemljišta, razgradnju ili inaktivaciju otrovnih tvari, neutralizaciju pH tla, stabilizaciju enzima u tlu, stabilizaciju temperature tla i smanjenje isparavanja vode. Ovo gnojivo sadrži 90% suhe tvari, a to znači, u usporedbi s gnojivima koja sadrže puno manji postotak, da manjom količinom gnojimo veću površinu. Ovo je prirodni kokošji gnoj, koji se samo termički obradi te zbog toga ne sadrži korove i klice bolesti. Proizvodnja je potpuno prirodna, bez dodatka umjetnih tvari (konzervansa). Pokusima je utvrđeno da su voćnjaci i povrtnjaci gnojeni Plantella gnojivima u sljedećoj godini dali veću količinu plodova bolje kvalitete.

Plantella organska gnojiva za vinograde

Korijen tijekom zime ne miruje već raste, uzima hraniva iz tla i stvaraju se zalihe i u korijenu i u starim nadzemnim dijelovima biljke, a u proljeće, kada krene vegetacija, ta se rezervna hranjiva, prikupljena u razdoblju od jeseni do proljeća, troše za rast i razvoj zelenih mladica i formiranje rodnih pupova na mladici. Kada bi ishrana, odnosno gnojidba vinove loze započela tek u proljeće, utjecaj bi se odrazio samo na povećanje veličine bobica i težinu ploda, a na broj rodnih mladica ne bismo puno utjecali. Plantella specijalno organsko gnojivo za vinograde sadrži još dodatne tvari posebno za njih.

Biogrena je organsko gnojivo koje je dozvoljeno u ekološkoj poljoprivredi. Briketirano gnojivo životinjskog porijekla, koje sadrži veliki broj mikroorganizama 22 milijarde/g. Mikroorganizmi aktiviraju tlo, a time se bolje crpe hraniva iz zemlje. Biogrenu koristimo i na kompostnoj hrpi kao poboljšivač razgradnje organske tvari. Za površinu vrta od 100 m² dovoljno je 20 kg ovog gnojiva u briketima. Savjetujte se s nama!    

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije