cvjetna rapsodija

Zasadite ovih sedam biljaka i imat ćete najljepši vrt u susjedstvu!

sadnja trajnica vrt cvijeće
Shutterstock
28.04.2023.
u 06:00

Većinu cvjetnih vrsta koju vam predlažemo vjerojatno ste vidjeli na slikama ili u drugim vrtovima. No, nije nimalo nemoguće da isto tako uspješno procvjetaju i u vašem eksterijeru. Donosimo sedam biljaka koje će vaš vrt, ili balkon, učiniti raskošnim i prekrasnim

Ao ste dovoljno sretni da imate svoj vrt, u jednom njegovu dijelu svakako napravite cvjetnjak. Ako ipak niste te sreće, i veće cvjetne vrste i grmove možete uzgojiti na balkonu i to u teglama koje moraju biti većeg volumena kako bi se korijen biljke mogao širiti, a listovi i cvjetovi biljke rasti.

Većinu cvjetnih vrsta koju vam predlažemo vjerojatno ste vidjeli na slikama ili u drugim vrtovima. No, nije nimalo nemoguće da isto tako uspješno procvjetaju i u vašem eksterijeru. Donosimo sedam biljaka koje će vaš vrt, ili balkon, učiniti raskošnim i prekrasnim sve do kasne jeseni!

Hibiskus je dobar izbor

Foto: Dom i vrt

Hibiskus je zeljasta cvjetnica koja pripada obitelji sljezovki. U prirodi dolazi u mnogo varijanti, a karakteriziraju ih veliki tamno zeleni listovi i lijepi cvjet sa pet latica. Iz središtu cvijeta izlazi spektakularni stup na kojem su prašnik i tučak. Postoje različite boje hibiskusa - ljubičasta, žuta, narančasta. Hibiskus je jednogodišnja biljka i lako prilagodljiva pa će uspjeti čak i cvjećarima početnicima.

Oleander daje morski ugođaj

Foto: Flora magazin

Oleander je jedna od najčešćih biljaka u mediteranskom području. To je zimzeleni snažan grm, koji cvate cijelo ljeto i intenzivno miriše. Zahtjevaju malo njege. Listovi su ovalnog oblika, tamno zeleni, s malo kožnate teksture. Ne vole hladnoću i treba ga čuvati od mraza. Može se uzgajati i u velikim lončanicama.

Fuksija daje karakter prostoru

Foto: Flora magazin

Fuksija raste u grmovima i vrlo je cijenjena zbog svog gustog lišća intenzivne zelene boje. Cvijet izgleda poput naušnice. Voli propusno tlo. Grmovi fuksije sade se kad prođu mrazovi.

Rododendron uspjeva i početnicima

Foto: Flora magazin

To je prilagodljiva biljka sa sjajnim zelenim listovima. Grm rododendrona može narasti i do nekoliko metara visine. Izvorno je cvijet ljubičast, ali postoje i mnogi hibridi. Posebno su popularni intenzivno crveni.

Kamelija je znak dobrog ukusa

Foto: Flora magazin

Kamelija je i nama draga biljka koju često susrećemo u vrtovima. Njezini cvjetovi su obično ružičaste ili bijele boje, ali postoje neke sorte s crvenim cvijetom i žuti cvijet, a listovi su debeli, tamni i pomalo kožnati.Ne zahtijeva puno i bujno cvjeta. Ne voli hladnoću.

Jasmin - jednostavan i efektan

Foto: Flora magazin

Intenzivnog mirisa, cvijet je zvjezdastog oblika. Postoji 200 različitih vrsta. Jasmin je jednostavan za kultiviranje. Poznat je po svom profinjenom mirisu.

Hortenzija je odličan izbor

Foto: Flora magazin

Vrlo prilagodljiva pa stoga i savršena za naše vrtove. Cvjetne lopte mogu se naći u različitim bojama, što često ovisi o vrsti tla i činjenici je li hortenzija posađena na sjenovitom ili sunčanom mjestu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije