ABECEDA LJEKOVITOG BILJA

Za ovog borca protiv karcinoma pluća znali su i Aboridžini

Grejp
Foto: Ivan Lesinger
1/5
27.07.2014.
u 09:30

Grejp dolazi u Englesku s otoka Barbadosa krajem 17. stoljeća. To je ukusno i jako zdravo voće s brojnim ljekovitim svojstvima.

Ljekovitost grejpa dobro su poznavali Aboridžini iz Australije koji ga koriste kao univerzalni lijek. To je izvrsno i ukusno voće koje mogu jesti i zdravi i bolesni, pogotovo osobe kojima je potreban vitamin B, C, fosfor, željezo i kalcij.

Ekstrakt sjemenki grejpa jako je sredstvo koje uspješno djeluje protiv oko 800 vrsta bakterija i oko stotinu vrsta gljivica te se preporučuje u liječenju gljivičnih infekcija, atopijskog dermatitisa, psorijaze i drugih kožnih bolesti, kašlja, dispepsije, lumbaga, ameba te u liječenju gljivičnih i drugih nametnika na biljkama i životinjama. Poznat je vaginalni tuš (vaginalni kvasac), i to naročito kad je riječ o infekciji Candidom. Sok grejpa djeluje na enzime koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, stresa, pomaže u radu jetre, kad je riječ o povišenim masnoćama u krvi, jača arterije, stimulira apetit i uravnotežuje probavu. Uništava kancerogene spojeve koji nastaju zbog pušenja, dobar je i za bolesti želuca, naročito čir na želucu. Svježu koru grejpa možemo rabiti kao lijek protiv mučnine, ali i kod nesvjestice kao prvu pomoć ako je gnječimo ispod nosa tako da osoba udiše eterična ulja. Listove rabimo kao oblog kod bolnih oteklina.

Foto: Ivan Lesinger

Od cvijeta se priprema esencija koja liječi nesanicu, kašalj, tegobe želuca i srca. Ekstrakt lista djeluje protuupalno. Eterično ulje grejpa rabi se kao: antidepresiv, antiinflamatorik, antiseptik, aperitiv, diuretik, dezinficijens, stimulans, tonik. Prirodno djeluje na kožu lica, naročito u tretmanu proširenih pora i čišćenju kože od raznih nečistoća. Za unutarnju uporabu dobar je za iskašljavanje tvrde guste sluzi te kod raznih infekcija. Preporučuje se uporaba i kod tegoba s limfnim sustavom. Novije spoznaje o grejpu govore da je vrlo koristan protiv virusa i bakterija, gripe i prehlade, kašlja, groznice, u prevenciji karcinoma i srčanih bolesti te da jača imunosustav kod upalnih stanja organizma. Preporučuje se i kod gastrointestinalnih tegoba probavnog sustava. Pomaže i kod osteoartritisa i reumatskog artritisa te djeluje na ravnotežu hematokrita u krvi.

Savjetuje se uzimanje soka od grejpa za doručak jer pruža zaštitu od karcinoma pluća i debelog crijeva. Sok crvenoga grejpa sadrži likopen i karotenoid koji imaju antitumorno svojstvo.

Grejp rabimo kao: antibakterik, antioksidans, antitumor, antimikrobno, antiinflamatorik, antihelmetik, antimutagenik, antidepresiv, antiulkus, dijetetik, fungicid, kardiotonik, mikocid, remineralizant, vermifug.

Kontraindikacije: Osobe koje uzimaju antihistaminike, lijekove za masnoću i visok tlak, lijekove protiv bolova, imunosupresore, viagru i sl. ne bi smjele piti ovaj sok osim u dogovoru s liječnikom.

>>Ova obožavana namirnica liječi bolesti kože i krvi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije