bitni faktori

Za organizaciju povrtnjaka ključno je znati što s čim saditi, a cvijeće nema loših susjeda!

sadnja trajnica vrt cvijeće
Shutterstock
08.03.2022.
u 10:01

Bitan čimbenik svakako je i orijentacija vrta ili balkona. Ako nemate iskustva, ovaj naš vodič bit će vam od velike pomoći...

Pravilo dobrih i loših susjeda u vrtu ili na balkonu ne postoji kada je cvijeće u pitanju. No, kada govorimo o povrću, treba biti jako oprezan. Bitan čimbenik svakako je i orijentacija vrta ili balkona. Ako nemate iskustva, ovaj naš vodič bit će vam od velike pomoći...

Foto: Flora magazin

1. Ako je vaša orijentacija istočna to je idealno mjesto za vodenike, a s njimau kombinaciji funkije i dalije. Pripazite da nije visoka sorta u pitanju. Dalije mogu biti i na jugoistoku.

2. Preporučljivo je saditi biljke koje ranije daju plodove s onima koje sporije zriju – to će potaknuti brži rast kasnih biljaka te njihove veće plodove.

Foto: pixabay

3. Ako gledate na sjever, budući da nema dovoljno sunca, ako ništa drugo ne uspijeva, pokušajte s ukrasnim travama. Izvrstan su estetski spoj s fuksijama, gomoljastim begonijama i ukrasnom koprivom koje također ne trebaju puno sunca.

Foto: Flora magazin

4. Većina ljetnica (pelargonije i vinke), sukulenti te fedumi volie sunčanu stranu balkona kao i mediteransko bilje poput lavande, ružmarina i kadulje. Ljubiteljicu sunca, australsku ivančicu posadite sa surfinijom. Odlično će uspjevati na južnoj i zapadnoj strani.

Foto: pixabay

5. Biljke koje pak rastu uz rub vrta trebaju biti strateški sađene kako bi štitile vrt od raznih nametnika. U toj ulozi vrlo korisni mogu biti: grah, narcise i vinova loza.

Foto: Thinkstocks

6. Stolisnik je biljka koju je vrlo korisno saditi između putova. Također, sadite biljke koje brzo zriju. Primjerice, kad sadite rajčice, kraj njih posadite i mrkve ili radič kako biste ih ranije mogli ubirati.

Foto: pixabay

7. Dobro je znati i da mahunarke ne valja saditi uz papriku, bilo da je riječ o slatkoj zelenoj paprici ili ljutim papričicama. Ovo vrijedi i za neven, koji inače odbija štetočine. Zapravo, sve biljke koje odbijaju štetočine također odbijaju i grah.

Foto: Flora magazin

8. Sadite li krumpir u svom vrtu, zapamtite da se dobro slaže s grahom, ali ne voli blizinu rajčica, krastavaca i suncokreta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije