DOMAĆI DIZAJN

Walligami - originalne posude za cvijeće koje idu na zid

Walligami
Foto: Pixsell
1/8
29.08.2014.
u 09:30

U Walligami se mogu saditi grmolike biljke, ali i začini poput bosiljka, mažurana, origana...

U jeku sve popularnijih vertikalnih vrtova, izrazito traženog dekora osobito za urbane interijere, stiže neobično rješenje, i to s hrvatskim dizajnerskim potpisom. Riječ je o “walligamiju”, zidnoj posudi za bilje od tekstila koju vlasnik sastavlja sam, sve prema uputama, na origami način.

Nastaje nepravilni šesterokut s prednjim džepom u koji ide zemlja i biljka, a sa stražnje se strane nalazi nosač za vješanje na vertikalnu podlogu.

Foto: Promo

– Kombinacija materijala i konstrukcija posude osigurava da se voda zadržava u džepu, a istovremeno da u njega prodire zrak. Višak vode upije se u podstavu i kapilarnim efektom preko njenih površina izloženih zraku ishlapljuje u okolinu – objašnjava autor Domagoj Šarić.

Preporučljivo je prilagoditi odabir biljaka ovoj neobičnoj posudi te je u nju najbolje saditi grmolike biljke koje nemaju čvrste stabljike, poput bršljana, ali i začinsko bilje kao što je bosiljak, mažuran, origano...

– Naša preporuka je da se u manji walligami sadi biljka iz plastičnih posudica promjera 9 cm, a u srednji walligami najbolje idu jedna do dvije biljke, ovisno o vrsti iz posudice promjera 13 cm – dodaje njegova partnerica Diana Franulić Šarić.

Foto: Instagram

Njen je proizvod izazvao pozornost i u Hrvatskoj i u inozemstvu, i to od svih dobnih skupina.

– Walligami je ovog ljeta bio traženi suvenir, a imamo upite za suradnju iz Amerike, Japana, Velike Britanije, Njemačke, tj. onih zemalja koje njeguju tradiciju vrtlarenja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije