23.05.2020. u 07:00

Ključni trikovi za vrt pun plodova - slijedite ih i cijelu jesen uživajte u mirisima i okusima

Uzgajanje cvijeća i povrća u vrtovima je izuzetno zabavna aktivnost. Međutim da bismo imali pozitivno iskustvo te dobre rezultate postoji niz „sitnih“ tajni za uzgoj. Zajedničko za povrće i cvijeće je kvalitetan odabir vrsta odnosno sorti. Bilo bi idealno kada bismo koristili sorte koje su godinama prisutne na području gdje bi ih sijali/sadili.

Ako odaberemo pravi biljku za naše mjesto poštivajući biološko ekološke potrebe sorte to je vrlo dobar početak za uspješan uzgoj. Imati dobru bazu, a to je u ovom slučaju odabir sjemena u skladu s mjestom, je najveća tajna dobrog uzgoja. Također ovo je jedna od najtežih stvari za vrtlara. Da bismo mogli znati koja sorta gdje odgovara moramo dobro poznavati naš vrt u svim aspektima te imati duboko razvijen odnos s biljnim svijetom. Slijedeća razina tajni je da biljkama osiguramo adekvatne uvjete rasta.

Ako želimo imati kvalitetno povrće i cvijeće trebali bi uzgojiti presadnice iz sjemena. Na taj način ćemo se povezati s biljkama te će nam kasnije biti puno lakše rješavati nastale situacije. Sjeme posijte u rano proljeće u zatvorenom prostoru. Kada dođe povoljno vrijeme za sadnju imate već spremne mlade biljke.

Foto: pixabay
Nakon svake sadnje zasađeno bilje treba temeljito zaliti. I kasnije je adekvatna količina vode ključna za njegov rast i razvoj

Rezervoar s vodom je poželjan

Prilikom sadnje obavezno zalijte rupe s vodom. U prva dva tjedna rasta voda je ključna stvar da se razvije korijenski sustav. Prilikom sijanja sjemena da bi ojačali buduće biljke, namočite ga dva sata prije sijanja u hladnom čaju od preslice. Biljke obvezno treba zalijevati u rano jutro ili kasnu večer. Prilikom zalijevanja uvijek izbjegavati vlaženje lišća jer je to podloga za razvoj gljivičnih bolesti.

Bilo bi idealno kada bismo imali rezervoar s vodom za zalijevanje pa bi tako temperatura vode prilikom zalijevanja bila jednaka temperaturi vanjskog prostora. Kako naše biljke rastu potrebno im je dosta brige. Svakako iz vrta mičite nepoželjne biljke kao što su pirika, slak, petoprsta i sl.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Marin Tironi/PIXSELL
Usitnjen ili u prahu, čili je prirodno je sredstvo za tretiranje korova na vrtnim gredicama

Pojedine biljke možete ostaviti kao npr, divlju kadulju, maslačak, ivančicu i sl. - tajna vrta je u njegovoj raznolikosti. Što imamo više oblika života u vrtu to će vrt biti ljepši a plodovi sočniji. Kombinirajte cvijeće i povrće. Kombiniranjem vrsta koje se vole možemo prevenirati pojavu mnogih situacija, prvenstveno bolesti. U vrtu napravite hotel za kukce koji će privući mnoštvo korisnih prirodnih predatora. Napravite kućicu za ježa koji se hrani ličinkama štetnih kukaca.

Foto: pixabay
Mudro je u vrtu zasaditi biljke poput babinog zuba koja svojim mirisom odbija većinu štetnika

Također možemo napraviti i hranilice za leptire koje će nas uveseliti svojim bojama. Kod leptira budite oprezni da ne prizovete vrste koje se hrane vašim povrćem ili cvijećem. Da bi biljke rasle potreba im je i hrana. Naberite koprive oko vašeg vrta te ju potopite u vodu. Za 48 sati dobit će te izvrsno sredstvo za prihranjivanje. Što duže stoji, to je kvalitetnije.

Prihranu svakako treba razrijediti s vodom jer je koncentrirana. U koprivu možete dodati šaku-dvije pilećeg gnoja. Od toga će povrće biti zdravo, tamno zelene boje a cvjetovi raskošni i šareni. Prihranu dodajte preko korijena zalijevanja oko 10 cm od vrata korijena. Ako pada jaka kiša vrlo često se stvori pokorica na tlu. Da bi korijen dobio zraka razbijte pokoricu motikom te pustite zrak u tlo. Kod pojave štetnika koristite prirodna sredstva. Možemo i sami spremiti zaštitna sredstva od češnjaka, čilija, kadulje, koprive, mlijeka, sapuna i sl.

Foto: pixabay
U pripravak od kadulje dodajte i šaku pilećeg gnoja jer će tako biti učinkovitiji

Razmak na gredici može biti presudan za uspjeh

Ovisno o vrsti štetnika biramo pojedino sredstvo. Kod cvjetnica potrebno je redovno skidati ocvale glavice, na taj način potičemo razvoj novih cvjetova. Prilikom sađenja biljaka važno je misliti na adekvatan razmak. Što su biljke gušće posađene, veća je vlaga i temperatura te je doba podloga za razvoj gljivičnih bolesti. Biljke bi trebale imati dovoljno mjesta da „dišu“. Najviša razina tajni vrtlarenja je naš odnos sa biljkama.

Biljke osjete svaku promjenu našeg energetskog stanja u tijelu. Vrtlarenje bi trebalo biti opuštanje uz fizički rad. S pozitivnim mislima u vrtu naše će biljke puno bolje napredovati. Kada dolazimo u vrt možemo i pozdraviti naše biljke te na taj način razviti odnos s njima. Male tajne vrtlara se stvaraju godinama iz osobnih iskustava. Svaki vrtlar ima svoje tajne, svaki vrt ima svoje tajne što nam samo potvrđuje da je priroda jedinstvena u svom postojanju.

Trebamo uvijek imati na umu: kako posijemo tako ćemo i žeti. Ako od nekoga želimo ljubav, ljubav trebamo prvo dati. Voljeti biljke te se brinuti o njima pružit će nam zadovoljstvo i sreću te će rezultirati u obliku raznih plodova i cvijeća.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije