LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi

Vrt u rujnu: sačuvajte nasade od prvog mraza

Što se sve u vrtu obavlja u rujnu, što se sadi, što sije, što bere...
06. rujna 2014. u 10:30 0 komentara 5315 prikaza
vrt
Foto: Thinkstock

Bilo da ste strastveni vrtlar ili ste se s uzgojem bilja ove godine susreli prvi put, rujan je jako važan.

Naime, u ovo doba godine je već moguća pojava i prvog noćnog mraza. Ako vam se dogodi da kiša i/ili noćni mraz unište ljetno cvijeće, na njegovo mjesto posadite dvogodišnje cvijeće kao što su maćuhice, potočnice, bradati klinčić i slično. Sadite trajnice, ali prije toga treba temeljito pripremiti tlo. To znači ukloniti trajni korov kao što je pirika, a tlo je dobro poboljšati kompostnom zemljom ili drugim organskim tvarima. Nakon povratka s odmora uklonite korov kako ne bi procvjetao.

Špinat | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Povoljno je vrijeme za sadnju crnogorice i zimzelenog drveća. Sadite lukovice cvijeća otpornog na zimu. Sada je vrijeme da prema potrebi ponovite sjetvu travnjaka. Svi vi koji u vrtu sadite povrće krenite sa sadnjom matovilca, a sredinom rujna možete sijati špinat za ranoproljetnu berbu. Kod kelja pupčara, ako se nisu počeli stvarati mali pupovi, otkinite krajnji pupoljak.

rajčica | Autor : Ilustracija, Marijan Susenj/PIXSELL Foto: Ilustracija, Marijan Susenj/PIXSELL

Krajem mjeseca sadite zimsku salatu glavaticu. Prije pojave prvih hladnijih noći berite krastavce, rajčicu, papriku, tikve, tikvice te ih skladištite na pogodno mjesto. Zelene rajčice pustite da sazru na sobnoj temperaturi, svjetlost im nije potrebna. Sada je vrijeme za berbu endivije i drugih vrsta povrća.

U voćnjaku je upravo u rujnu vrlo živo. Kod kasnih sorti jezgričastog voća možete vršiti eventualno posljednje prskanje protiv bolesti skladištenja nekim organskim sredstvom protiv gljivica. Berba mora biti brižljiva jer samo zdrave plodove možemo sačuvati. Sad je i pravo vrijeme da pripremite prostorije u kojima ćete čuvati voće i povrće. Rujan je i vrijeme za posljednju gnojidbu jagoda. Također u ovo doba možete početi pripremati jesensku sadnju.

kruške | Autor : Reuters/Ilustracija Foto: Reuters/Ilustracija

U rujnu dozrijevaju neke vrste krušaka, npr. viljamovka, boskova bočica i avranška, a kod šljiva to je prije svega domaća bistrica. Također, rujan je vrijeme za berbu mrkve, peršina, cikle, rotkvica, graha mahunara, tikvica... dok se na gredice siju špinat, matovilac, salata, blitva, a sade salata zimska, luk, češnjak, mladi luk.

>>Suncokret je bio inspiracija za ovu inovativnu lončanicu

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.