KREATIVNOST POMIČE GRANICE

Vrijedna eko priča: 'haljine' za tegle od filca i mini vrtovi od stare keramike

ozana tegle za cvijeće
Foto: Borna FilićPIXSELL
1/12
30.04.2015.
u 10:30

Korisnici centra Ozana u Zagrebu već niz godina spašavaju vunu i staru keramiku od bacanja te od nje izrađuju šarmantne uporabne i dekorativne premete

Aktivnosti dnevnog centra Ozana u zagrebačkoj Vukovarskoj ulici svakim danom su sve brojnije tako da su prije nekoliko godina morali proširivati svoj prostor.

Prostor, koji djeluje kao shabby chic dnevni boravak zajedničkim su snagama opremali djelatnici udruge i njihovi prijatelji i korisnici - djeca s teškoćama i mladi s invaliditetom te njihovi roditelji. U njemu su izloženi radovi od filcane vune, keramike, gline, starih odbačenih predmeta i onih nađenih u prirodi.

Upravo je u novom prostoru, za 'Dan Ozane' ovog ponedjeljka organizirana i radionica kojoj su tema bili mini vrtovi i cvijeće, a na kojoj su mogu sudjelovati svi zainteresirani građani.

Kako nam je rekla Vjera Lukavečki, ravnateljica Centra, spašavanje vune od bacanja i čišćenje okoliša od bačene vune započeli su u Ozani prije 10-ak godina te su do sada realizirali niz projekata sa sadržajima i aktivnostima koji su se odnosili na ekologiju, posebno na obradu spašene vune.

- Ciljevi svih projekta su osvijestiti potrebu za spašavanjem bačene vune, toga vrijednog prirodnog resursa i očuvanje okoliša od zagađenja. Naravno, cilj je i poboljšanje kvalitete života naših korisnika. Tako svi naši proizvodi imaju uz ekološku, i socijalnu komponentu, pa često kažemo da spašavajući vunu, spašavamo ljude - objašnjava ravnateljica.

Za ideje i inspiraciju brojnih, mahom prekrasnih a istovremeno jednostavnih uporabnih i dekorativnih proizvoda zaslužne su voditeljice rehabilitacijsko-terapijskih aktivnosti, stručne radnice zaposlene u Ozani i naravno, i korisnici te volonteri i članovi udruge. Pogledajte u nastavku teksta te u našoj fotogaleriji radove korisnika kojima svakodnevno dolaze u Ozanu na različite programe, s ciljem provođenja psihosocijalne rehabilitacije.

Foto: Borna FilićPIXSELL

Male bijele tegle jednostavnih, oblih i podatnih linija korisnici su izradili od dvije vrste gline, obične i šamotne.

Foto: Borna FilićPIXSELL

Mini vrtovi izrađeni su od keramičkih posuda koje su oblikovali korisnici u radionici obrade gline, od starih šalica, tanura, posuda, dok su dekoracije nađene u prirodi (školjke, kamenčići, suhe grane, lišajevi, kora drveća, žirevi, češeri...). Patuljci, gljive, ovčice, ptičice su izrađene od vune u radionici filcanja, a cvijetne vile u radionici predmeta od vune.

Foto: Borna FilićPIXSELL

Mini vrtove i sve rukotvorine koje nastaju u ovim programima moguće je nabaviti i to na prigodnim prodajnim izložbama. Sljedeća će biti na Floraartu, na zagrebačkom Bundeku krajem svibnja te na Danima otvorenih vrata 28., 29. i 30. svibnja u prostorijama Ozane, u Vukovarskoj ulici 235. Kupnjom proizvoda potpomažete rad udruge i njihove nove projekte.

>>Dizajnerski bestseler: Nove generacija tegli za cvijeće

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije