pripremite se na vrijeme

Vodič za odabir idealnog božićnog drvca: kada odabrati jelu, kada smreku, a kada bor?

Shutterstock
15.12.2023.
u 06:00

Tradicionalno se kao dekorativno drvce najčešće traže upravo smreka te srebrna smreka, koja ima nešto čvršće i kruće iglice te zbog toga i bolje opstaje u toplome stanu. Srebrna smreka u toplome prostoru otpušta i aromatične mirise, a guste iglice zadržava dulje nego obična smreka

S ukrašavanjem doma kreće i "lov" na idealno božićno drvce. Posljednjih godina primjetan je trend kupnje borova u tegli, kako zbog ekoloških razloga i manje posječenih stabala tako i zbog toga što s drvca u teglama ne opadaju iglice. Drvca u tegli stoga su tražena i mjesec dana prije kako bi se dekorirali razni prostori za događanja po gradu. Da bi se drvca u tegli sačuvala i nakon božićnih blagdana, preporučuje se njihovo presađivanje u vrt. Prije toga treba voditi računa o širini do koje bi drvo moglo narasti.

Ekološko i otporno

– Svake godine sve više naših kupaca odabire drvce u tegli ne samo zbog ekološke osviještenosti već i zbog toga što su drvca u teglama postojanija i dulje zadržavaju iglice u odnosu na ona odrezana – kaže Zvonimir Crnković koji se godinama bavi uzgojem borova u svome rasadniku na Žumberku.

Foto: Shutterstock

Pri odabiru drvca koje će krasiti dom, treba znati da ima nekoliko različitih sorti, a smreka, srebrna smreka, jela i omorika neke su od zastupljenijih vrsta. Svaka vrsta lijepa je na svoj način i, ovisno o tome kakvo drvce trebate i želite, možete pronaći sortu koja će izgledom odgovarati vašim zamislima. Budući da pripadaju istoj porodici, jelu i smreku katkad je teško međusobno razlikovati, no ključna razlika leži u tome da jela, za razliku od smreke, ima savitljive iglice oblih vrhova te one ne bodu. Njezine iglice dugo ostaju na posječenim stablima, dok smreka pak vrlo brzo gubi iglice i tada njezine grančice ostaju hrapave. Za razliku od njih, bor je lakše razlikovati po debljim iglicama koje nisu pojedinačno poredane na grančici, već su smještene u skupini po dvije do pet zajedno. Omorika inače nije toliko zastupljena u uzgoju božićnih drvaca jer raste nešto dulje te zahtijeva dodatnu njegu tijekom uzgoja. Unatoč tome, definitivno se ubraja među najljepša božićna drvca. Pravilnog stožastog oblika, znatno je uža u rasponu grana od ostalih drvaca, a iglice poprimaju nijanse od srebrnkasto bijele pa sve do tamnozelene.

1/12

Tradicionalno se kao dekorativno drvce najčešće traže upravo smreka te srebrna smreka, koja ima nešto čvršće i kruće iglice te zbog toga i bolje opstaje u toplome stanu. Srebrna smreka u toplome prostoru otpušta i aromatične mirise, a guste iglice zadržava dulje nego obična smreka. Kao božićno drvce diljem Europe upotrebljava se i Pančićeva omorika, koja je mješanac obične i srebrne smreke, a po mnogima ima izrazito visoku dekorativnu vrijednost zbog bogatstva boje i uskog pravilnog izgleda stabla. Nordmann jele poznate su ponajviše zbog dugotrajnosti iglica i cijeni jer obično su to i najskuplja božićna drvca koja se mogu pronaći na nekom prodajnom mjestu.

Nekoliko savjeta

Prije kupnje drvca odredite njegov položaj u stanu. Drvce bi trebalo iznositi barem 50 cm manje od visine stropa kako bi se na njega mogao staviti ukrasni vrh.

Kako bi se testirala svježina drvca, potrebno je rukom protresti granu ili cijelo drvce te provjeriti koliko je iglica otpalo. Što više iglica otpadne, to je kraći vijek trajanja drvca.

Jele su grmolikije i rjeđe im opadaju iglice, dok smreke imaju šiljaste iglice koje češće padaju.

Ako ste odabrali pravo drvce, prije nego što ga unesete u kuću, ostavite da se osuši od viška vlage jer postoji opasnost od razvijanja plijesni.

Pri odabiru lokacije za bor u stanu izbjegavajte blizinu televizora, kamina i rashladnih uređaja jer ih zračenje i toplina mogu isušiti. Kako bi se smanjilo njegovo isušivanje, osvježite ga raspršivačem za vodu dok je u zatvorenom prostoru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije