urbano vrtlarenje

Vikend pred nama idealan je za sadnju ove tri povrtnice

sadnja povrća mahune mrkva salata
21.04.2022.
u 10:06

Odličan trik: Kako bi brže rasle, sjeme mahuna 24 sata prije sadnje potrebno je namočiti u vodu

U proljeće nema odmora kada je povrtnjak u pitanju. Posla je doista puno, naročito ako želite održavati (zalijevanje, okopavanje, uklanjanje korova, zaštita od nametnika...) sve ono što ste dosad zasadili tijekom zime te se 'baciti' na nove kulture. Trenutačno visoke temperature i obilje sunca idealni su za sadnju povrtnica poput mahuna, krastavaca, mrkve, cikle, peršina... ali i vrsta koje ćete brati tek ujesen ili zimi: kelj pupčar, brokula, cvjetača, poriluk...

Foto: screenshot/facebook

Već u jednoj gredici ili pak većoj tegli na balkonu moći ćete uzgojiti povrće od kojeg ćete imati koristi. Naravno, u izboru ćete se ravnati prema svojim afinitetima i prehrambenim navikama, ali i prema tome što možete uzgojiti u većoj količini pa konzervirati ili zamrznuti. Tako ćete se zdravije hraniti tijekom zime, ali i uštedjeti jer su zamrznuti proizvodi prilično skupi.

MRKVA

Povrtnica slatkastog okusa može se saditi već od početka ožujka pa sve do kraja svibnja – ako je ranije zasadite, to će utjecati na količinu šećera te karotina u plodu. Sadite ih u gredicama između kojih ostavite razmak oko 35 cm i na dubini oko 1,5 cm. Stavite 1 sjeme na svakih 2 cm. Obvezno je zalijevajte u slučaju sušnih razdoblja te rasađujte ako gusto narastu. Moći ćete ih brati 80 dana nakon sadnje.

Foto: pixabay

MAHUNE

Stavljajte po dvije sjemenke u udubinu na gredici i to u razmacima po 10 cm. Niske sorte mahuna sade se u redove od 40 cm, a visoke od 1 m razmaka. Kako bi brže rasle, sjeme mahuna 24 sata prije sadnje potrebno je namočiti u vodu. 

Foto: Arhiva VL

KRASTAVCI

Možete iz saditi iz sjemena ili presadnica. Krastavci vole sunce, ali i vlagu. Ako želite da budu što manje gorki i da brže rastu, onda im svakako osigurajte dosta vlage. U jamicama na gredici stavljajte odjednom 3 do 4 sjemena, s razmakom od 20 cm.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije