U proljeće nema odmora kada je povrtnjak u pitanju. Posla je doista puno, naročito ako želite održavati (zalijevanje, okopavanje, uklanjanje korova, zaštita od nametnika...) sve ono što ste dosad zasadili tijekom zime te se 'baciti' na nove kulture. Trenutačno visoke temperature i obilje sunca idealni su za sadnju povrtnica poput mahuna, krastavaca, mrkve, cikle, peršina... ali i vrsta koje ćete brati tek ujesen ili zimi: kelj pupčar, brokula, cvjetača, poriluk...
Već u jednoj gredici ili pak većoj tegli na balkonu moći ćete uzgojiti povrće od kojeg ćete imati koristi. Naravno, u izboru ćete se ravnati prema svojim afinitetima i prehrambenim navikama, ali i prema tome što možete uzgojiti u većoj količini pa konzervirati ili zamrznuti. Tako ćete se zdravije hraniti tijekom zime, ali i uštedjeti jer su zamrznuti proizvodi prilično skupi.
MRKVA
Povrtnica slatkastog okusa može se saditi već od početka ožujka pa sve do kraja svibnja – ako je ranije zasadite, to će utjecati na količinu šećera te karotina u plodu. Sadite ih u gredicama između kojih ostavite razmak oko 35 cm i na dubini oko 1,5 cm. Stavite 1 sjeme na svakih 2 cm. Obvezno je zalijevajte u slučaju sušnih razdoblja te rasađujte ako gusto narastu. Moći ćete ih brati 80 dana nakon sadnje.
MAHUNE
Stavljajte po dvije sjemenke u udubinu na gredici i to u razmacima po 10 cm. Niske sorte mahuna sade se u redove od 40 cm, a visoke od 1 m razmaka. Kako bi brže rasle, sjeme mahuna 24 sata prije sadnje potrebno je namočiti u vodu.
KRASTAVCI
Možete iz saditi iz sjemena ili presadnica. Krastavci vole sunce, ali i vlagu. Ako želite da budu što manje gorki i da brže rastu, onda im svakako osigurajte dosta vlage. U jamicama na gredici stavljajte odjednom 3 do 4 sjemena, s razmakom od 20 cm.