omiljena

Mnogima najljepši cvijet - kala, može se uzgajati i kao balkonsko i vrtno cvijeće

kala
Flora magazin
12.05.2023.
u 12:00

Krajem lipnja biljka se izvadi iz cvjetnjaka, odrežu se suhi listovi i odstrani suha zemlja između korijenja. Nakon toga je posadimo u vrt na takvo mjesto koje je u popodnevnim satima blago zasjenjeno

Kala se kod nas uzgaja kao sobno cvijeće, a ujedno preko ljeta može biti i vrtno cvijeće. Kala raste kao močvarna biljka u mlakama Afrike, koje u doba suše sasvim ishlape. Ona preživi sušni period pomoću mesnatih korijenovih rizoma, pa s početkom kišnog perioda opet potjera nove listove.

Foto: Flora magazin

Ovaj periodni životni tijek mora se i kod sobne njege poštivati. Doba cvatnje pada u zimske mjesece i traje sve do proljeća. U to vrijeme mora imati dosta svjetla i topline. Za vrijeme cvatnje treba je obilno zalijevati i nadohranjivati u redovitim razmacima od jednog tjedna. Od druge polovice svibnja biljka treba mirovanje.

Foto: Dom i vrt

Prestane se zalijevati i gnojiti i pusti se da odumru svi zeleni listovi. Krajem lipnja biljka se izvadi iz cvjetnjaka, odrežu se suhi listovi i odstrani suha zemlja između korijenja. Nakon toga je posadimo u vrt na takvo mjesto koje je u popodnevnim satima blago zasjenjeno. Jamu za sadnju napunimo zemljom za cvijeće. Krajem rujna biljka se sa zemljanom balom izvadi iz gredice i posadi u cvjetnjak određene veličine.

kala
1/14

Polovicom listopada se unese u kuću, ali ne u toplu prostoriju. Tek kad postane hladnije smjestimo je u sobu. Treba je jedanput tjedno nadohranjivati otopinom gnojiva za cvijeće. Razmnožava se dijeljenjem neposredno iza perioda mirovanja.

Primjena: Sobna ili vrtna biljka.

Napomena: Obavezno pustite biljku da miruje, u suprotnom će uginuti.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije