10.11.2015. u 08:30

Mraz se ovih dana uvukao u naše vrtove jasno pokazujući kako je jedna faza završila. Ulazimo u razdoblje hladnoće kada vrijede neka druga pravila...

Jutro nakon prvog mraza uvijek u nama izaziva neku sjetu. Tužno je vidjeti biljke koje su još nedavno stajale uspravnih listova, a sada odjednom vise, zaleđene i beživotne. Mraz je u nježnijim listovima najprije zaledio vodu unutar staničnih stijenki, a potom, kada se povukao, ostavio ispucano tkivo koje se više ne može popraviti.

Mnoge vrtne biljke završile su jednu fazu života na taj način, a posebno povrtnice koje su podrijetlom iz toplijih podneblja poput paprike, patlidžana, graha mahunara. I mnoge cvjetnice poput dragoljuba, kadifica, uresnica, dalija stradale su nakon mraza i završile svoj vegetacijski ciklus. Ako smo od tih biljaka skupljali sjeme još u toplom razdoblju, njihov će se život ponovno obnoviti sljedećeg proljeća.

Foto: Nino Šoštarić

ČIŠĆENJE

Na redu je čišćenje. Istina, nije to nikakav hitan posao i sigurno se ništa strašno neće dogoditi ako ne izvadimo promrznute biljke istog dana. Ipak, bolje je to napraviti što prije jer nekoliko dana nakon mraza počinje truljenje.

Vlaga koja obavija biljno tkivo čini ga mekšim, a nama kompliciranijim za skupljanje. Dok su biljke još koliko-toliko čvrste, lako ih je iščupati i odnijeti negdje na kompostiranje.
Pri tome pripazite da takve biljke, koje su još pune plodova i cvjetova, a time i sjemenki, ne bacate na kompostne hrpe koje ćete koristiti u proljeće na svojim gredicama, već na odvojena mjesta. Iako je mraz uništio biljno tkivo, sjeme će preživjeti i proklijati u proljeće u povoljnim uvjetima.

Foto: Nino Šoštarić

ZAŠTITA

Odjednom nakon čišćenja, povrtnjak dobiva novu dimenziju, onu zimsku. Na gredicama ostaju kupusnjače, špinat, matovilac, radiči, endivije i zimske salate. Iako te povrtnice mogu izdržati zimske hladnoće, mnogo će se kvalitetnije sačuvati ako ih na neki način zaštitimo. U tu svrhu vrtlari najčešće koriste agrotekstil, bijeli, paučinasti materijal koji propušta svjetlo i štiti od mraza. Ukoliko da sada niste zaštitili preostale povrtnice, još nije kasno.

Postavite nekoliko kolaca u obliku šatora kakve obično slažu djeca u igri i jednostavno ih prekrijte agrotekstilom. To je jednostavan, ali učinkovit način da podignete temperaturu oko biljaka za nekoliko stupnjeva, ali i da ih zaštitite od padalina, vlage i hladnog vjetra.

Foto: Nino Šoštarić

POKRIVANJE GREDICA

Nakon čišćenja, odnosno vađenja promrznutih biljaka neke će gredice ostati prazne. Povadite preostale korove i pokrijte površinu kartonima koje ste opteretili s nekoliko cigli ili većeg kamenja. Na taj način spriječit ćete prolaz sunčeva svjetla do zaostalih korova, odnosno sjemenki koje bi mogle proklijati u rano proljeće.

Bez svjetla korovi se sigurno neće razviti, a oni koji su i ostali istrunut će zimi. Početak nove sezone tako ćete dočekati bez korova. Karton će se u međuvremenu razgraditi pa ga slobodno možete i ostaviti na gredicama. Umjesto toga gredice možete pokriti i debelim slojem malča koji će poslužiti na isti način. Vaš će povrtnjak nakon toga izgledati uredno i lijepo, na svoj zimski način, naravno.

Foto: Nino Šoštarić

>>Zašto je bolje sada, a ne na proljeće saditi češnjak?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije