jesenski poslovi

Trebamo li izvaditi lukovice iz zemlje prije zime?

lukovice
Foto: Thinkstock
1/5
02.10.2015.
u 13:00

Lukovice je bolje izvaditi, jer se kvalitetnije odmore pa će na proljeće imati čvrstu stabljiku i veći cvijet

Da nam i sljedećeg proljeća vrt zašarene tulipani, zumbuli, amarilisi, narcise, gladiole i drugo lukovičasto cvijeće, njihove gomolje treba izvaditi prije mraza. Dobar orijentir da je vrijeme za vađenje lukovica je i trenutak kad njihovo lišće počne žutjeti i venuti. Valja znati da ako prozebu, ništa ih više neće spasiti. Kad ih izvadimo iz zemlje, lukovice treba očistiti od zemlje i dobro osušiti. Primjerice, dobro ih je ostaviti nekoliko dana na zasjenjenom mjestu da se što više prosuše, a preporuka iskusnih vrtlara je da spremamo samo zdrave, neoštećene lukovice.

Pri vađenju lukovica primijetit ćete i određen broj malih lukovica. To su nove biljke i to je njihov način razmnožavanja. Tim mladim lukovicama teba dati šansu da ojačaju.

Foto: pixabay

Moguće ih je izdvojiti u posebnu lončanicu i dobro pokriti zemljom. Povremeno ih treba zalijevati i provjeravati kako napreduju te ih držati u ne odveć hladnim prostorijama.

I za nove i stare lukovice, lončanica uvijek mora imati rupice kako bi se osigurao protok vode.

Foto: pixabay

Razvrstajte ih po boji
Tijekom zime posebno je važno da se lukovice spreme u lončanice (neki ih spremaju i u vrećice, zamataju u novinski papir) i, da budu u mraku i ne budu izložene zraku, jer može doći do kondenzacije vodene pare iz same lukovice. Upravo to može izazvati truljenje, a takva mikroklima pogoduje i razvoju različitih bakterija i gljivica. Idealna temperatura za čuvanje lukovica je od 3 do 5 stupnjeva.

Prije spremanja lukovice razvrstajte po vrsti i po boji kako biste na proljeće, kad zatopli, mogli lakše slagati svoju cvjetnu vrtnu priču. Tijekom zime, dobro je s vremena na vrijeme pregledati lukovice, a eventualno oštećene i zaražene treba odmah baciti.

U nekim dijelovima Hrvatske zbog blažih zima lukovice mogu prezimiti u zemlji, ali pri tome je ipak dobro njihovu gredicu zaštititi, primjerice suhim lišćem, slamom ili borovim iglicama. Ipak, cvjećari preporučuju vađenje lukovica, jer se biljka tijekom zime bolje odmori i pripremi za novu sezonu cvjetanja. Ogledat će se to i u čvršćoj stabljici i krupnijem cvijetu.
Želite li i zimi na prozoru imati tulipane ili narcise, zasadite ih u lončanice.

Foto: pixabay

Na prozorskoj dasci
Važno je imati na umu da lukovica veličine 5 cm mora imati četiri puta veću lončanicu. Šiljasti vrh okrenite prema gore. Sadite li više lukovica u istu lončanicu, neka razmak između njih bude oko 2 cm.Tijekom idućih mjeseci biljka se povremeno zalijeva. Zemlja ne smije biti suha, ali ni jako vlažna.

Lončanice postavite na hladno i tamno mjesto kako bi biljke dobro razvile korijenje. Sve lukovičasto cvijeće, kažu cvjećari, može se uzgojiti vrlo jednostavno pa je preporučljivo i za početnike.

Foto: pixabay

>>Dašak svježine prirode u domu: ukrasite dom bundevama

Ključne riječi

Komentara 1

SU
suzika1
08:25 12.06.2018.

Da li je moguće da sad izvadim lukovice narcisa i zumbula i da prespavaju do idućeg listopada, znači godinu i pol da budu u kutiji? (renoviram staru kuću i dvorište i to će potrajati, a ne želim ostati bez djedovog i bakinog cvijeća)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije