revolucionarno

Uz ovu metodu zalijevanja orhideje će vam uvijek imati pravu količinu vode

sobno bilje
Thinkstock
30.10.2021.
u 07:00

Koncept zalijevanja orhideja kockicama leda može se činiti kontraintuitivnim jer biljke iz tropskih regija uglavnom ne podnose niske temperature. Međutim, marka Just Add Ice Orchids otkrila je da korištenje kockica leda za zalijevanje orhideja ne uzrokuje nikakvu štetu i čini brigu o tim biljkama malo lakšom

Osiguravanje odgovarajuće količine vlage kućnim biljkama ponekad nalikuje na metodu pokušaja i pogrešaka, a još je izazovnije kada je ta sobna biljka orhideja nježnog izgleda. Kada pokušavate održati cvat svojih orhideja, možda ćete pretjerati sa zalijevanjem. Međutim, previše vlage jedan je od najčešćih razloga zbog kojih orhideje u zatvorenom prostoru propadaju. Možda ste čuli da je jedno od rješenja za izbjegavanje prekomjernog zalijevanja korištenje kockica leda? No, funkcionira li ovo zapravo? I neće li hladnoća naštetiti ovim tropskim biljkama? Evo što istraživanje kaže i kako možete upotrijebiti ovu tehniku ​​kako biste orhideje održali savršeno hidratiziranim.

Foto: pixabay

Koncept zalijevanja orhideja kockicama leda može se činiti kontraintuitivnim jer biljke iz tropskih regija uglavnom ne podnose niske temperature. Međutim, marka Just Add Ice Orchids otkrila je da korištenje kockica leda za zalijevanje orhideja ne uzrokuje nikakvu štetu i čini brigu o tim biljkama malo lakšom. Oni su razvili metodu zalijevanja s tri kocke leda kako bi vrtlarima pružili mjerljiv i ultra jednostavan način zalijevanja orhideja.

Foto: Dom i vrt

Istraživači sa Sveučilišta Ohio i Sveučilišta Georgia proveli su studije kako bi definitivno odgovorili na pitanje: Mogu li zalijevati svoju orhideju kockicama leda? Postavili su pokus uspoređujući orhideje zalijevane s tri kocke leda jednom tjedno s kontrolnom skupinom koja je zalijevana ekvivalentnom količinom vode tjedno. Obje skupine orhideja pokazale su slične rezultate za cjelokupno zdravlje biljaka, što ukazuje da su kocke leda učinkovit i siguran način zalijevanja orhideja.

Kako zalijevati orhideje ledom? Umjesto da natopite teglu cvijeta, a zatim dopustite da se višak vode iscuri, jednostavno stavite tri kocke leda pazeći da izbjegnete kontakt s lišćem ili korijenjem koje viri iz lonca. Kako se kockice leda tope, korijenje će apsorbirati vodu. Hladnoća neće naštetiti biljci jer se led relativno brzo topi.

sobno bilje
1/18

Naravno, količina vode koja je potrebna orhidejima može varirati ovisno o sobnoj temperaturi, svjetlu, vlažnosti i vrsti medija za uzgoj (mahovina zadržava vlagu dulje od komadića kore). Preporuka sa sveučilišnih studija je da počnete s tri kocke leda tjedno i pazite na biljku kako biste vidjelpi je li joj to dovoljno vode.

Foto: pixabay

Biljke koje se slabo zalijevaju imat će naborane, zagasito zelene, mlohave listove. Iako je teško zalijevati orhideje metodom kocke leda, dobro je provjeriti medij prije nego što dodate svoje tri kocke. Zabodite prst otprilike centimetar u koru ili mahovinu. Ako osjetite vlagu, nemojte još zalijevati. Pričekajte nekoliko dana i ponovno provjerite.

Foto: pixabay

Led za druge sobne biljke? Sve biljke se mogu zalijevati kockicama leda, ali to nije uvijek praktično. Marka Just Add Ice proširila je pokuse zalijevanja ledom na anthurium, stablo novca i nekoliko vrsta bonsaija i otkrila da je korištenje leda laka i učinkovita tehnika za zalijevanje i ovih biljaka. Međutim, neke velike sobne biljke zahtijevaju više vode od orhideja, zbog čega je zalijevanje ledom teško. Držite se korištenja kante za zalijevanje za velike sobne biljke. Dva savjeta za uspješno zalijevanje sobnih biljaka: Zalijevajte samo ako je tlo suho na dodir i dopustite da višak vode iscuri iz zone korijena nakon zalijevanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije