LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Uspješan uzgoj orhideja zimi

Iako djeluju krhko, ove biljke zapravo su prilično otporne i ne zahtijevaju puno njege
25. siječnja 2018. u 16:27 0 komentara 9322 prikaza
orhi
Foto: Thinkstock

Još od davnina orhideje su predstavljale simbol ljubavi i ljepote, a zbog svog bujnog oblika i raznolikosti boja, omiljena su biljka svakoga doma. Lako se razlikuju od drugih biljaka po specifičnim obilježjima poput brojnih povinutih cvjetova te spojenih prašnika i tučaka. “One neosporivo čine najveću porodicu cvjetajućih biljaka, s oko 750 biljnih rodova, preko 30.000 vrsta te otprilike 100.000 hibridnih kultivara”, objašnjava magistra agronomije Ivona Žinić te dodaje kako se orhideje kao lončanice za uzgoj u kući ili u stanu najčešće prodaju upravo one iz roda Phalaenopsis.

“Prirodno stanište ovog roda je jugoistočna Azija, odnosno Indija, Indonezija, Malezija i Filipini, a uglavnom rastu kao epifiti, odnosno nastanjuju se na granama drveća. U Hrvatskoj je poznato oko 129 autohtonih vrsta orhideja i sve su terestričke, odnosno rastu u zemlji i to sezonski, kada su uvjeti za to povoljni, dok ostatak godine provedu pod zemljom u obliku korijenovih izdanaka i rizoma. Neki od njih su gospina papučica, vranjak, vratiželja, naglavica i kokoška.”

orhi | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Veličina i oblik cvijeta orhideja variraju, nalaze se u svim bojama, a najveći broj kućanstava krase upravo one ružičaste, bijele te tamnoljubičaste boje. Zahvaljujući novim uzgojnim tehnologijama koje su pridonijele masovnom uzgoju orhideja, one više nisu tako skupocjene i nedostižne. Unatoč tome što ove ljepotice uspješno ne cvatu baš svakome, uz malo znanja njihova njega i održavanje su prilično jednostavni. “Orhideje kupljene u rasadnicima i trgovačkim centrima dolaze već zasađene u odgovarajuće supstrate. Kada korijenje biljke potpuno ispuni uzgojnu posudu, biljku treba presaditi u jedan ili dva broja veću posudu kako bi joj se omogućio daljnji rast. Supstrat prije svega treba biti propustan za vodu jer će korijenje trunuti ako on ostane duže mokar”, napominje Žinić te kao izvrstan supstrat preporučuje sjeckanu koru bora ili jele.

orhi | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

S obzirom na to da se prirodno stanište orhideja nalazi u tropskim krajevima, mnoge sobne vrste traže nešto vlažniji zrak, daleko od propuha. “U sezoni rasta, orhidejama je potrebna visoka vlaga zraka, a to se može postići svakodnevnim zamagljivanjem uz pomoć raspršivača. Zamagljivanje bi trebalo provesti u jutarnjim satima, kako bi tijekom dana voda isparila. Zimi se prostorije griju i zrak se puno brže isušuje pa je stoga potrebno zamagljivati više puta dnevno.” Orhideje u pravilu ne bi trebalo izlagati dugotrajnom direktnom suncu te je najbolje smjestiti ih na prozor u sjevernome dijelu stana.

orhi | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Idealna temperatura koja im najviše odgovara jest ona koja je najbliža njihovu prirodnom uzgojnom okruženju. “Kako se u našim trgovinama najčešće nalaze orhideje koje pripadaju skupini ‘toplih’ orhideja, temperaturni razmjer bi se trebao kretati od 18 stupnjeva noću do 20 stupnjeva danju.” Žinić dodaje kako je ljeti dovoljno zalijevati orhideje jednom ili dva puta tjedno, a zimi čak i jednom u dva ili tri tjedna. “Najbolje je zalijevati ih kišnicom, no i voda iz slavine je također prikladna ako odstoji nekoliko dana. Zalijevanje je najbolje provesti u jutarnjim satima i to tako da kompost ostane vlažan, no ne i razmočen”’, zaključuje.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.