SAVJETI STRUČNJAKA

Uspjeh zagarantiran: uzgajajte povrće na maloj površini

vrt
Foto: Shutterstock
1/7
08.04.2016.
u 14:23

Krenite s kulturama koje su jednostavne za uzgoj i koje daju nekoliko berbi u sezoni, primjerice salatom

Prilikom planiranja i ulaska u vrtlarske vode osobe zbog entuzijazma pružaju velike korake. Međutim vrlo često se dogodi da je taj korak preširok, ne uspijemo ga pratiti, te ne dobijemo očekivane rezultate. Rezultat toga je gubljenje vjere u vrtlarenje.

Upravo nam uzgoj povrća na maloj površini omogućuje stjecanje pozitivnog vrtlarskog iskustva. Uzgoj povrća možemo planirati na terasi, balkonu, krovu zgrade ili kuće. Ovisno o mogućnostima planiramo i radove. Prilikom uzgoja savjetujem da za početnu sezonu uzmete presadnice povrća, a kasnije povrće uzgajajte iz sjemena. Sadnice trebaju biti zdrave, bez znakova bolesti. Prije sadnje pripremite žardinjere ili dijelove vrta koje želite zasaditi.

Foto: screenshot/facebook

Pripremite tlo te dodajte po potrebi supstrat koji će biljakama omogućiti rast i razvoj. Kod sadnje, obzirom da se radi o manjim prostorima, vodite računa o veličini biljaka. Posadite one vrste povrća koje su niže ta ne trebaju puno prostora ni za korijen ni za stabljiku. Da bi se što kvalitetnije oduprli napadu štetnika kombinirajte vrste. Prilikom kombinacije vodite računa da poštujete biološko ekološke potrebe biljaka posebno s osvrtom na sunce i vodi te na podnošenje u susjedskom odnosima. Vodite računa da povrće koje sadite ćete i konzumirati. Tako da je nikako ne sadite biljke u limene kante i posude koje ispuštaju štetne tvari!

Koji su još preduvjeti i savjeti za uspješan uzgoj povrća na maloj površini, čitajte u novom broju magazina Living! Mladi, urbani i entuzijastični vrtlari oduševit će se i velikim vodičem kroz lukovice u kojemu otkrivamo kako ih saditi, uzgojiti i održavati.

Na stotinu strana novog broja Livinga donosimo i savjete o uređenju interijera, preko 400 inspiracija, dva prekrasna interijera... U raskošnom editorijalu tema su balkoni, a tu vas kroz četiri scenografije inspiriramo kako urediti dnevni boravak na otvorenom artiklima iz domaćih trgovina. U rubrici Makeover donosimo sve o najnovijem trendu u uređenju interijera – metalnim detaljima i metalik zidovima.

Na gastro stranicama oduševit će vas recepti za palačinke iz najpopularnijih domaćih palačinkarnica, ali i za nešto izazovnija jela od sezonskih proljetnih namirnica što će oduševiti prave gastronome.

Sve ovo samo je dio bogatog sadržaja stotinu stranica Livinga, ali to nije sve! Uz magazin svaki kupac na poklon dobiva i jednu od knjižica o vrtlarenju – na izboru su tri temama različita priručnika – 'Mali vrt' koji vam pomaže kako zasaditi sve što vam treba na maloj površini, zatim 'Biovrt' koji će vas uputiti u sve tajne ekološkog vrtlarenja u skladu s prirodom te 'Cvjetni vrt', pomoćnik u planiranju šarenog i lepršavog cvjetnjaka na kojem će vam svi zavidjeti.

Još brojne atraktivne teme koje će vas nadahnuti da uljepšate svoj dom i sve ono što ga čini potražite u novom broju Livinga, na svim kioscima za samo 14 kuna!

Foto: Living

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije