uređenje doma

U pet koraka napravite sami genijalan blagdanski aranžman

Tomislav Miletić/PIXSELL
20.12.2021.
u 07:34

Marija Ljubić, vlasnica internet cvjećarnice Cvijet.hr, otkrila nam je kako sami možete izraditi zimski cvjetni aranžman, ali i kako ga održavati

Neke sezone pogodnije su za cvjetne dekoracije od drugih, no cvjetni su aranžmani toliko prilagodljivi da u trenu postaju adventski vijenci, dekoracije za stol ili pak vjenčane dekoracije. Marija Ljubić, vlasnica internet cvjećarnice Cvijet.hr, otkrila nam je kako sami možete izraditi zimski cvjetni aranžman, ali i kako ga održavati.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

U trendu cvjetnih dekoracija, tvrdi ona, trenutno su zlatni motivi, ali i pregršt prirodnih elemenata, sve znakovi da i u cvjećarstvu vlada skandinavski stil. U nedostatku cvjetnih elemenata zimi, uvijek se možete poslužiti zimzelenim biljem ili se pak ranije pripremiti te ostaviti cvijeće da se posuši. Tako su recimo, hortenzije izrazito pogodne, a možete ih pronaći u skoro svakom vrtu. One su osim toga dovoljno glamurozne da zauzmu centralno mjesto u blagdanskom aranžmanu koji će biti središnji dio vašeg blagdanskog stola, a prema potrebi lako ga se može premještati na druge lokacije u domu.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Dakako, kako je vrijeme blagdana uglavnom i vrijeme pretjerivanja i jedina sezona kada ne vrijedi ona stara “manje je više”, osim prirodnih elemenata, svoje aranžmane ukrasite i drugim dekoracijama među koje spadaju kuglice, ali i trakice, a trenutni hit, bez premca su, trakice i mašniceod pliša, smatra cvjećarka koja je i sama zaljubljenica u ovaj luksuzni materijal. Prilikom kreiranja aranžmana, tvdi ona, vodite računa o tome da vaša dekoracija uvijek ima bar pet elemenata.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

- Nije bitno jesu li to tri vrste zelenila, jedna kuglica pa onda neki češer. Bitno je da se radi o pet različitih elemenata jer oni su neki minimum kako bi aranžman zadobio nužnu dinamiku - objasnila je cvjećarka. Upotrebom manjeg broja elemenata, pak, kreirat ćete profinjen aranžman, nježnijeg izgleda, ali za to vam je već potrebno neko predznanje, smatra. Za početnike pak, najbolji su oni od više elemenata, a za izradu takvoga, cvjećarka nudi savjete. Najvažniji među njima, smatra, odvajanje je dovoljno vremena. - Ne zamarajte se s vremenom potrebnim za izradu aranžmana. Nije bitno treba li vam 20 minuta ili čitav sat. Uzmite si jedan dan kada imate dovoljno vremena kako bi čitav proces izrade bio više zabavan, a manje stresan - kaže. Također, savjetuje i upotrebu zimzelenog bilja koje se ne trusi, a za početnika je bolje da to nisu velike grane. Još jedna važna stavka prilikom kreiranja aranžmana su plan i forma. Naime, izrada aranžmana, kao i svega ostalog, započinje od ideje, a dobru ideju potrebno je provesti u odgovarajuću formu. Pri odabiru forme, u potpunosti ste slobodni birati hoće li vaš aranžman biti okrugao, pravokutan ili kvadratan, a temeljem toga birate i cvjećarsku spužvu. Budući da su vam ovdje ruke posve odriješene, ako nemate iskustva i bojite se eksperimentiranja, doslovno slijedite izradu aranžmana koju je Marija prezentirala, a gdje je baza pravokutna spužva koja omogućuje i izradu tradicionalnijih i modernijih aranžmana ovisno o tome što želite i kakav interijer aranžman treba svojom pojavom nadopuniti. Također, nemojte se zamaratri odabirom boja. Dakako, možete slijediti, u koracima, točnu formulu koju je Marija demonstrirala, a možete se ohrabriti i dodavati boje i elemente koje volite i koji se uklapaju u vašu blagdansku priču.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

- Problem s prirodnim elementima je njihovo ubrzano sušenje, no tajna je u tome da na takve elemente nanesete zlatni sprej koji će skriti osušenost grana. Preko noći pak, aranžman iznesite van kako bi upio vlagu te da bi se svi njegovi elementi hidratizirali. Na taj način vaš će aranžman neko vrijeme biti svjež i predivan - zaključuje.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Korak 1. Priprema

Na stol kojeg ste zaštitili nepropusnim papirom ili nekom drugom zaštitom, pripremite sve elemente, cvjećarsku spužvu, ali i prirodne elemente koji mogu biti čempres, lovor list, koji posebno dobro prima zlatnu nijansu, posušenu hortenziju, ali i par kuglica.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Korak 2. Odabir oblika

Prilikom izrade aranžmana možete koristiti cvjećarsku spužvu bilo kakvog oblika te na bilo kakvoj podlozi. Ona može biti obična plastična, a može biti i obična vaza. Ukoliko je potrebno, plastičnu podlogu premažite bojom po vlastitom izboru te je ostavite da se posuši.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Korak 3. Priprema materijala

Izrežite dijelove prirodnih elemenata te ih očistite od viška grančica. Prilikom ubadanja ukrasa u spužvu vodite računa o tome da je donji dio u potpunosti čist od grančica jer će na taj način, aranžmani ljepše izgledati, dobiti na prozračnosti, a uštedjet ćete i na materijalu.

Korak 4. Krenite prvo s vanjske strane

Grančice ubadajte tako da dišu i idu prema gore. Naime, iako je trend bio spuštanje grančica tako da dodiruju podlogu, ove godine u trendu je polaganje grančica prema gore kako bi aranžman dobio na dinamici. Vanjske dijelove dekoracije pokrivajte prve jer je naknadno teže umetati između grančica.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Korak 5. Završite s mašnom

Na aranžman dodajte kuglice ili pak svijeće te ga naposljetku ukrasite nekom lijepom mašnom, s trakicom po izboru. Pritom se ne zamarajte o izgledu mašne jer ona ne mora biti savršena. Prebacite je preko aranžmana i pustite da ležerno pada.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije