USPJEŠNO PREZIMLJVANJE

Treba li zalijevati kaktuse zimi? Evo odgovora!

kaktus u tegli
Foto: Thinkstock
10.11.2014.
u 15:15

Sklonili ste kaktus u kuću kako ga mraz ni niske temperature na balkonu ili ispred kuće ne bi uništile. No, niste sigurni kamo ga staviti i koliko mu vode treba...

Iako su vrlo jednostavni za održavanje i ne zahtijevaju puno, uzgojiti lijepe kaktuse, nažalost, ne polazi svima za rukom. Osnovni razlozi tome mogu biti previše vode, nedovoljno sunca i pogrešan izbor zemlje. Vrlo često kaktusi ne uspijevaju jer su im tegle premale, pa se korijen muči u skučenom prostoru. I nagla razlika u temperaturi kao i izlaganje prevelikoj hladnoći također mogu biti kobni za kaktuse.

Kako vam se ne bi dogodilo da kaktusi koji su se sunčali čitavo ljeto i dobar dio jeseni na vašem balkonu ili terasi ne dočekaju iduće proljeće, za početak ih morate unijeti u zatvoreni prostor. Svakako ne bi smjeli 'doživjeti' temperaturu ispod nule. Dugotrajnije izlaganje hladnoći moglo bih ih uništiti.

Foto: pixabay
Dugotrajnije izlaganje hladnoći i temperaturi blizu nule moglo bi biti kobno za kaktuse

Ako ste u priobalnim krajevima Hrvatske, onda ih možete ostaviti da prezime na otvorenom. Za sve ostale - sada je pravo vrijeme za njihovo preseljenje u kuću, hodnik, garažu ili pak zimski vrt. Osnovno što im treba u zatvorenom prostoru jest dovoljno sunca i temperatura do 10 stupnjeva. Koliko vole toplinu možete primijetiti po tome što ljeti, ako su izloženi direktnom suncu, znaju narasti i po nekoliko centimetara.

Najpovoljnije mjesto u kući za njih je južna, zapadna ili istočna strana, dok bi sjever trebali izbjegavati. Direktno stavljanje na beton je ono što bi također trebali izbjeći. Neka u vašem domu ostanu do travnja, a onda ih možete preseliti opet vani. Ono što ne smijete nipošto učiniti jest smjestiti ih u podrum ili mjesto na kojem nema dovoljno danje svjetlosti.

Foto: pixabay
Neka temperatura u zatvorenom prostoru gdje borave kaktusi ne bude veća od 10 stupnjeva

No, ono što se mnogi pitaju jest je li im potrebna voda zimi s obzirom da je i u ljetnim mjesecima zalijevanje minimalno. Veću uslugu ćete im svakako učiniti ako ih premalo zalijevate. Previše vode rezultirat će truljenjem. Iako zimi kaktusi stagniraju i odmaraju se, treba im vode. Bit će dovoljno jednom mjesečno, ali obilno. Pustite da se voda icijedi iz tegle u podmetač. Ostavite nekoliko minuta da se zemlja dovoljno navodni, a zatim ispraznite podmetač.

>>Pripremite sobno bilje za hladne dane. Evo kako!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije