LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi

Tražite poticaje, obnovite zgradu i uštedite na režijama

Prema iskustvima stručnjaka, otkako se provodi projekt energetske učinkovitosti, najviše objekata izgrađenih u Hrvatskoj pripada energetskim razredima E, F i G
12. veljače 2015. u 08:30 0 komentara 839 prikaza
energetski razredi
Pogledajte galeriju 1/4

Razlika između energetskih razreda je u gubicima energije. Cilj je dostići energetski razred B. Laički rečeno, građevina kategorije E gubi puno energije, a to znači da su režije – velike.

Povećanje na energetskoj tabeli, primjerice, s razreda E prema B postiže se ulaganje u energetsku učinkovitost objekta, odnosno u izradu nove fasade objekta, postavljanjem kvalitetne izolacije, ugradnjom nove stolarije te nove kotlovnice.

energetski razredi | Autor :

– Svi ti radovi moraju obavljati kvalitetni majstori koji imaju iskustva u izgradnji niskoenergetskih objekata te iskustva u povećanju energetske učinkovitosti na postojećim objektima kako se ne bi od objekta koji diše napravi "bunker" u kojem nema zraka. Loše izvedeni radovi na objektu izazivaju niz problema, ponajprije su plodno tlo za razvoj bakterija i nezdravi život – ističe Vanja Brundula, struč.spec.oec.ceo iz tvrtke Vodolim, upozoravajući kako se samim time se javlja više vlage pa i kondenzacija.

energetski razredi | Autor :

Valja i podsjetiti kako privatni investitori mogu dobiti poticaje od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Za sve koji žele koristiti poticaje mogu se posavjetovati u županijskim razvojnim agencijama jer svaka županija ima posebne natječaje.

>>Kreće 6. modul edukacije o zelenoj gradnji

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.