Naslovnica Zeleni trendovi

Neka vam travnjak bude raskošniji od onog na Old Traffordu

10. svibnja 2018. u 14:09 1 komentara 12246 prikaza
travnjak
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/2

Da bi travnjak izgledao poput zelenog saga, treba ga redovito održavati. Travnjak je najbolje kositi ujutro jer je tada optimalna vlažnost zraka. Zahvaljujući tome, trava se kosi ravnomjerno. Kako temperatura tijekom dana raste, trava postaje sve tanka, što nije pogodno za pravilan rez. Ako je moguće, dobro je mijenjati smjer košnje. To spriječava zbijanje tla i omogućuje travi da raste u različitom smjeru.

Odrediti visinu košnje nije lako, ali postoje osnovna pravila - ako se kosi suviše nisko travnjak se može uništiti. Za travnjake za rekreaciju visina je 30 mm u proljeće, a ljeti - 25 mm. Tijekom vlažnih godina trava se kosi jednom tjedno, inače je dovoljno svakih 15 dana. za suhih mjeseci dobro je travnjak zalijevati i to u jutarnjim satima.

travnjak | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Pokošenu travu treba pograbljati i odložiti u kompostište. Ako se ostavi riskira se pojava mahovine i parazita. Ako se u travnjaku pojave gljive one supokazatelj blage kiselosti tla. Redovitom košnjom brzo se iskorijene. Neprijatelji travnjaka su i gliste, krtice, rovci i mravi. Gliste prozračuju tlo, ali s obzirom da one "gutaju" zemlju te istu ponovo izbacuju iz sebe, stvaraju se sluzave nakupine koje sljepljuju vlati trave što travnjak čini manje atraktivnim.

Krtice "istrjerajte" na eko način - plastična boca se odreže na pola, odvrne se čep i s grlom prema dolje, gurne u krtičnjak. Vjetar koji puše iznad boce vrtloži se i stvara zvukove koji se prenose u podzemne hodnike i irirtiraju krticu.

>>Evo najneobičnijih savjeta za obranu vrta od napasnika

  • robertbruckner:

    Zasto tu pokazujete nasu americku travu, kaj nemate vbi u hrvatskoj svoje trave????????