sad je vrijeme

Posijte travu, nadopunite kamenjar s novim biljem i krenite u lov na prve štetnike

travanj
Foto: Thinkstock
13.04.2015.
u 12:12

Poslovi u oko kuće se zahuktavaju - vrijeme je sa sijanje trave, prvu košnju starog travnjaka, sadnju cvijeća i opasni lov na štetnike

Proljeće je sada već sigurno stiglo i ako dosada nisu bili, sada su idealni uvjeti za početak radova u vrtu, želimo li da on u narednim toplim mjesecima izgleda lijepo i primamljivo.

Stoga, u travnju valja posijati travu. Bez obzira radi li se o nadopuni ili novom travnjaku, treba pripremiti tlo za sijanje. Za sijanje trave jako je važno odabrati suh dan bez vjetra. Izračuni govore kako na četvorni metar ide oko 50 g sjemena.

Pri pripremi tla dobro valja paziti da zemlja još uvijek nije prehladna ili prevlažna. Posijano sjeme treba lagano povaljati, a zatim redovito vlažiti da se ne bi osušilo. Stare travnjake pograbljati i prviput pokositi.

Foto: pixabay

Sad je i vrijeme se kamenjari popune novim biljem. Može se saditi ljetno cvijeće, ruže grmlje i drveće ako nije potjeralo.

Ovo je i doba kad se javljaju prvi štetnici - mravi, rovci, puževi i krtice. Rovca se najlakše riješiti ukopavanjem u tlo posude s vodom pa sa strane postaviti daščice koje ga usmjeravaju u posudu. U krtičnjak također je dobro ukopati praznu bocu. Vrh boce treba staviti u otvor rova - zvukove koje proizvodi vjetar i prazna boca, krtice ne podnose pa odlaze.

Foto: pixabay

Pomiješani kamfor i špirit odlični su u borbi protiv mrava. Protiv puževa najbolje se boriti skupljanjem u ranim jutarnjim ili prevečernjim satima.

>>Dočekajte spremni proljeće: zacrvenite stan detaljima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije