uzgoj cvijeća

Cvjetnice vam venu i loše izgledaju? Možda radite jednu (ili sve) od ovih pet grešaka

Zara Home
16.07.2023.
u 07:00

S dolaskom prvih vrućina naše cvjetnice često posustaju. Brojni su razlozi za to, a ovo je 5 najčešćih. Dobra je vijest da ih je lako izbjeći, evo što vam je činiti!

U ljetnim mjesecima oduševljavaju prizori na raskošne, cvijećem ukrašene, balkone i vrtove. No, s dolaskom prvih vrućina naše cvjetnice često posustaju. Brojni su razlozi za to, a ovo je 5 najčešćih. Dobra je vijest da ih je lako izbjeći, evo što vam je činiti:

Foto: pixabay

1. Pravi odabir pozicije

Prvo pravilo, i najčeća greška, odnosi se na odabir pozicije. Neke cvjetnice vole sunce, druge preferiraju polusjenovita mjesta, a treće će najbolje uspjevati u hladu. Većini cvjetnica odgovarat će balkoni i vrtovi koji su orijentirani na zapad ili istok, dok će sjeverni položaj dobar biti samo za birane biljke.

1/7

2. Čistoća je jako važna

Druga greška koju radimo brinući u cvjetnica odnosi se na nedostatak čišćenja. Redovito uklanjajte uvenule i osušene dijelove kako bi mogli izrasti novi cvjetovi.

Foto: pixabay

3. Prava količina vode

Treća greška odnosi se na zalijevanje. Najbolja je kišnica ili odstajala voda, no svakako izbjegavajte polijevanje cvijeta. Neke cvjetnice ljeti je potrebno zalijevati i dva puta na dan, drugima će, primjerice petunijama, prevelika količina vode onemogućiti cvjetanje. Ključno je osluškivati biljku i njezine potrebe, provjeravati vlažnost zemlje i osigurati dobru drenažu.

Foto: screenshot/facebook

4. Dobri i loši susjedi

Jako je važno i znati koje biljke imaju slične potrebe kako bi dobro rasle na balkonu ili vrtu. Svakako valja posvetiti pažnju i vremenu cvatnje, ako želite imati balkon u cvatu sve do jeseni ključno je imati biljke čija se cvatnja izmjenjuje. Pazite i na odnose među biljkama - metvicu uvijek sadite u zasebnu teglicu jer se agresivno širi, a za obranu od štetnika dodajte - kadificu!

Foto: Dom i vrt

5. Okršaj sa štetnicima

Zanamarivanje bolesnih biljka još je jedna česta greška. Napadnu li vaše biljke štetnici, primjerice lisne uši, nemojte zanemarivati problem jer neće nestati, samo će se proširiti i na druge biljke. Petunije su cvjetnice koje više od ostalih privlače ove nametnike stoga ih adekvatno zaštitite na vrijeme.

Uz korekciju ovih pet ključnih stavki uživat ćete u cvjetnom i mirisnom balkonu sve do kasne jeseni i pojave prvih mrazova.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije