URBANI VRT 'FLORIGAMI'

Što biste učinili da vas ispred ulaznih vrata dočeka neobičan paketić s porukom?

stanislav kostić florigami
Foto: Privatni album
1/11
28.02.2015.
u 13:30

Student industrijskog dizajna Stanislav Kostić osmislio je mali urbani vrt Florigami, a prije toga prethodio je eksperiment sa susjedima u zgradi u kojoj živi

Na blagdansko jutro Sv. Nikole prošle godine stanare jedne zagrebačke zgrade na ulaznim je vratima dočekalo neobično iznenađenje. u obliku kartonske kutije s lukovicom i papirom na kojem je lijepa poruka sljedećeg sadržaja:

- Dragi sustanari,svima nam je dobro poznat osjećaj uzbuđenja i veselja pri otvaranju poklona te se potajno nadamo da se netko od naših najbližih sjetio ispuniti nam želju i obradovati nas dugoželjenom stvarčicom. To se uistinu često događalo kad smo bili djeca. No, odrastajući postajemo svjesni da bit darivanja nije u sadržaju, izgledu i veličini poklona, nego u činjenici da postoji netko tko misli na nas, a to je dostatno izraziti i simboličnom sitnicom.

Bio je to mali eksperiment njihova susjeda Stanislava Kostića koji je proveo tijekom razrade svoga studentskog projekta urbanog vrta.

– Cilj mi je bio da stanari uzgoje lukovicu do proljeća te je presade u vrt pred zgradom kako se bi aktivirali na zapuštenoj zemlji – objašnjava Stanislav, budući industrijski dizajner.

Foto: Robert Demo

Drugi dan je na ulazu u zgradu pronašao poruku naslovljenu na “haustorskog sv. Nikolu”. Iz nje se dala iščitati pozitivna reakcija susjeda, što je, priznaje Stanislav, bila najveća nagrada i vrijednost njegova koncepta nazvanog Florigami. Nakon nje, uslijedila je još jedna poruka čiji sadržaj možete pročitati na fotografiji ispod.

Foto: Robert Demo

- Ideja koncepta je da se na suptilan i zanimljiv način potakne ljude na sadnju i vlastiti uzgoj biljaka te da se redefinira životni vijek biljaka na način da se poveže uzgoj u zatvorenom prostoru sa prirodnim životom biljaka u vanjskim prostorima - objašnjava mladi dizajner.

Idejno rješenje sklopivog urbanog vrta, koje je ime dobilo po origamiju i oblikom podsjeća na dječju igru gatalice, Stanislav je predstavio na izložbi Gardening u POU Zagreb.

Florigami je biorazgradiva sklopiva posudica izrađena od kartonske ljepenke u kojoj biljke borave dok ne izrastu u sadnicu, a zatim ih se zajedno s posudicom, koja pomaže biljci da se prilagodi novom tlu, presađuje u vanjski prostor.

Foto: Robert Demo

- Kartonska posuda se može cijela staviti u vanjsko tlo i ima ulogu grijanja biljke i sprječavanja šokiranja korjenskog sustava prilikom prilagodbe na novo tlo. Karton u tlu se vrlo brzo razgrađuje, nakon 2 mjeseca je potpuno razgrađen - dodaje Stanislav kojeg u dizajnu zanima odnos tradicije, običaja i suvremene kulture življenja.

- Uzimajući u obzir vrijednost tradicije za čovjeka, neizbježno je pitanje kako dizajn može utjecati na očuvanje i revitalizaciju, ali interpretaciju tradicionalnog načina žiovota u suvremenoj kulturi današnjice - kaže.

Plod takvog razmišljanja je, osim Florigamija i Kalamper-sustav modularnih košara koje služe za pohranu svježeg voža i povrća. Stanislav ju je namijenio suvremenim kućanstvima koja brinu o zdravoj prehrani te kontinuirano konzuimiraju svježe voće i povrće. Proizvod je trenutno u razradi.

>> Oživite svoj ured: urbani vrt koji može biti i pregradni zid ili dekor

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije