NOVE SVJEŽE IDEJE

Tegla koja usmjerava kako da uspješno uzgojite biljku

petra vrdoljak informativna tegla
Foto: Privatni album
13.03.2015.
u 13:45

Svojim idejnim rješenjem mlada dizajnerica Petra Vrdoljak željela je doskočiti najčešćim razlozima koji nas demotiviraju da uzgajamo bilje

U želji da naš dom diše zeleno, ispunjen teglama jestivog i dekorativnog bilja, često nas ne ometa nedostatak vremena, ali i prethodni pokušaji uzgoja koji su neslavno završili pa smatramo da nismo od onih “kojima ide uzgoj bilja”. Talent u ovome slučaju igra najmanju ulogu, a presudni su briga, znanje i, naravno, ljubav.

Projekt Gardening

Pripremajući se za izradu zelenog koncepta u sklopu projekta Gardening koji su organizirale tvrtka Klara Home & Garden i Arhitektonski fakultet, studentica dizajna Petra Vrdoljak uvidjela je taj problem.

– Slaba informiranost korisnika o uzgoju bilja pokazala se kao problem zbog kojeg mnogima biljke venu, ne cvjetaju ili ne izgledaju zdravo, čime se smanjuje motivacija za daljnji uzgoj i biljke nestaju iz kućanstava – kaže. Zbog želje da se što više ljudi ohrabri pa opet počne uzgajati bilje u svom životnom prostoru, mlada dizajnerica došla je na originalnu ideju.

Foto: Danijel Berković/PIXSELL
Foto: Danijel Berković/Pixsell

Logičnim joj se činilo rješenje kojim bi se ljudima približio uzgoj te ih se upoznalo s potrebama biljke koje posjeduju. Ovo je i svojevrsna motivacija za sve one koji se nikada nisu bavili sadnjom kućnog bilja. Petrin koncept osmišljen je kao informativna keramička posuda koja, osim što ima funkciju pohrane biljke i odvodnje, sadrži i integrirane informacije koje se odnose na uzgoj onoga što je zasađeno.

– Informacije su vezane uz zalijevanje, prskanje, osunčanost, presađivanje i cvjetanje biljke, a kodirane su kroz godišnji ciklus biljke i smještene na plutenoj ovojnici ugrađenoj u samu posudu – objašnjava Petra.

Foto: Robert Demo

Prilika za novi hobi

Da biste vidjeli stanje biljke, svaki mjesec trebate zarotirati plutenu ovojnicu što vam omogućava da iščitate informacije o uzgoju. No, svaka ovojnica sadrži podatke za određenu vrstu pa je pri nabavi potrebno odabrati i informacijski sustav za onu biljku koja će tamo biti posađena.

Na taj način uspješno uzgajate biljku, ali i spontano učite o različitim vrstama, a možda tako steknete i novi hobi, naročito kada vidite kako “zeleno malo čudo” napreduje.

Foto: Robert Demo

Zbog plutene ovojnice tegle su i dekorativni element u domu. Kako je riječ o idejnom rješenju, Petra se nada da bi tegla mogla zaživjeti i u serijskoj proizvodnji.

Tim više što materijali od kojih se izrađuje kao ni informacijski sustav nisu pretjerano skupi, što bi omogućilo prihvatljivu cijenu na tržištu.

>>Košara za skupljanje, ali i sušenje bilja, gljiva i začina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije