USPJEŠNA OBRTNIČKA PRIČA

Stranci prepoznaju i cijene ideje malih obrta i OPG-ova

obitelj šavko slastice obrt
Foto: Duško Marušić/ Pixsell
1/4
09.08.2015.
u 11:00

Obitelj Šavko prije 15 godina u obiteljskog kući u Sv. Martinu pokraj Buzeta pokrenula je mali pogon tradicionalnih istarskih slastica

Osim OPG-a, u Hrvatskoj je su u porastu posljednjih nekoliko godina i mali pekarski i slastičarski obrti, oji svojim zanimljivim kreacijama izazivaju veliku pažnju potrošača. Naročito su zanimljivi oni koji se u svojim recepturama oslanjaju na tradicionale namirnice i recepture te maštovitu kombinaciju s naizgled nespojivim sastojcima.

Takav je i obrt Damiani slastica koji je svoje pogon u obiteljskoj kući u Buzetu pokrenuo prije 15 godina. Mali, ali vrijedan jubilej kao i uspjeh koji su postigli bio je povod da popričamo s obitelji Šavko, Damirom i Đeni. Iako danas mogu od svoga rada sasvim pristojno živjeti što im nudi određenu sigurnost i hrabrost da svoj asortiman i dalje proširuju, Šavkovi priznaju da im početak nije bio nimalo lak, no ništa teži od današnje situacije, kada je sve popraćeno s više papirologije i uvjeta, koji, kada su kretali, nisu bili tako obimni.

Foto: Duško Marušić/ Pixsell
U proizvodnji i ostalim aktivnostima oko slastica Đeni i Damiru pomažu njezin brat i šogorica te kćeri Hana i Heli

Tada je sve bilo jednostavnije, no da nisu uložili trud u proizvodnju i nove ideje, svjesni su da ne bi uspjeli. Dodatni vjerar u leđa im je bila podrška okoline.

- Ne bih se sigurno upustila u ovakvu avanturu da nije bilo pomoći i pozitivnih reakcija moje obitelji. S druge strane, toliko obožavam raditi slastice, pa se sve početne, kao i ove aktualne, tekuće, muke lako zaborave – govori 39-godišnja Đana, glavna 'nositeljica' obrta Damiani.

Osim supruga Damira, u proizvodnji slastica pomažu im indirektno njezin brat kompjutorskom obradom i tiskanjem deklaracija te šogorica u pakiranju proizvoda, te male, ali vrijedne ruke njihovih kćeri Hane i Heli.

Slastice su Đanina velika ljubav te nakon škole, unatoč petica u svjedožbi, nije postojala druga opcija osim Ugostiteljske škole u kojem je upisala slastičarstvo. Danas je slastičarstvo sve popularnije kao zanimanje te sve više djece upisuje upravo taj smjer. Kada je Đana krenula u srednju školu, bilo je samo 12 slastičara u njezinu razdredu, što je neznatan broj naspram 300 ugositeljskih i 20 kuharskih mjesta.

Foto: Duško Marušić/ Pixsell

- Vjerujem da su za to zaslužni ponajprije mediji i brojni novinski napisi te tv showovi o kuhanju i slasticama – smatra Đeni, svjesna da bi njezini proizvodi – keksi, medenjaci, biškoti i ostale slastice imale puno bolji prolaz da je njihov obrt u većoj sredini. No budući da žive u turističkoj regiji, neke od svojih proizvoda, naročito onih koji su zbog tradicionalnih receptura zanimljivi stranicma, nude i u suvenirnicama na području Istre i Kvarnera.

Kako bi bili u kontaktu sa što više kupaca, sudjeluju i na nekoliko manifestacija poput Vikenda tartuga u Buzetu, Učkarskom sajmu, Festivalu pašte u Žminju, Danima čokolade u Brtonigli... a dio prodaju i putem narudžbi, za potrebe caterginga i odnedavno preko poznatog trgovačkog lanca.

Foto: Duško Marušić/ Pixsell

Ritam tržišta: Prihvatili su suradnju i s trgovačkim lancem

••• Odnedavno obitelj Šavko dio svojih slatkih proizvoda nudi i preko Konzumovih trgovina. Poznatih trgovački lanac pronašao ih je preko internetske stranice koju obrt ima te im ponudio suradnju. U sklopu linije Okusi Istre Damiani slastice nude tri vrste keksa: s lavandom, tartufima i suhim voćem – marelicama, šljivama i smokvama.

U stankama od narudžbi rade i tjesteninu od čokolade

••• Slastičarska mašta Đeni Šavko i želja da nastupaju na Danima čokolade u Brtonigli urodile su i slatkom tjesteninom. Osim klasičnih tagliatella te onih trendovskih sa špinatom, mrkvom i rajčicama, Šavkovi su kreirali i one s okusom čokolade i tako dobili slatki desert, idealan u kombinaciji s hladnim dodacima – žlicom nutelle, sladoledom ili šlagom.

>>Budite kreativni i napravite originalne jastuke za svoje mališane

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije